Китай иска да добива газ в японски териториални води

  • 17 юли 2013 21:23

  • 1487
  • 3
Китай иска да добива газ в японски териториални води
©

Китайски държавни петролни компании заявяват желание да развият седем нови газодобивни полета в Китайско море. Предполага се, че залежите са в японски териториални води. Този ход би могъл да разпали отново напрежението между Пекин и Токио за спорните територии, безпокоят се световните медии.

Китайско море е богато на залежи, но Китай беше забавил проучванията поради опасностите за сигурността, ако териториалната вражда с Япония се разрази по дъното. Икономическият гигант обаче е гладен за енергийни източници и се насочва към природния газ като по-евтина и чиста алтернатива от вносните въглища и петрол.

Ако седемте нови газодобивни полета бъдат одобрени, те няма да повишат значително годишния добив, казват експерти. Китайски геолози са изчислили, че залежите са много по-малки и разпръснати от съществуващите в залива Бохай в северен Китай, който също е спорна територия.

По-големият проблем обаче е политическият риск, ако правителството одобри новите сондажи. Тази година напрежението ексалира в източната част на Китайско море, като Пекин и Токио показваха бомбардировачи и заповядваха на бреговите си патули да си покриват взаимно територията и да се следят. Нарастват притесненията, че неправилни изчисления за сондажите биха довели до по-сериозен сблъсък.

През 2008 г. двете страни се съгласиха да развиват съвместно въглеводороди в тази област, но Япония иска категорично да се реши въпросът за морските граници, преди да се развиват газодобивните сондажи.

Тази информация идва на фона на съобщенията за руски военни учения и енергийни проучвания в Сахалин, в близост до границата с Китай. Северна Корея също продължава да поддържа напрежението с южната си съседка с учения по границите и откъслечна информация за въоръжаване.

Последвайте канала на

1487 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.07.19 | 18:49

3
Някой може ли да им се съпротивлява на Китай?!Съмнявам се и то дълбоко!

2013.07.19 | 18:49

2
Освен американците с техните съюзници и руснаците ли :D Китай в момента са мощни икономически , но военно все още са по-назад, но компенсират с огромна армия. В бъдеще , обаче не се знае.

2013.07.18 | 08:51

1
Япония е един от най-големите партньори на САЩ, в момента там биват тренирани около 1/3 от морските пехотинци (г/д около 140-150 000 човека), а също така има и цяла флота кораби, грижеща се за безопасността на западната част на Тихия океан, Индийския океан, чак до Персийския залив. Ако Япония бъде нападната от Китай, познайте кой първи ще отвърне на удара! (Аз уча в Американската Военноморска академия и мога да потвърдя за думите си.)

Добави коментар

Водещи новини