25-ти ден протести срещу кабинета "Орешарски", нови гладни стачки

  • 08 юли 2013 18:40

  • 15690
  • 145
25-ти ден протести срещу кабинета "Орешарски", нови гладни стачки
© Булфото

За поредна вечер граждани се събират пред сградата на Министерски съвет в столицата, за да изразят недоволството си от кабинета на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Снимки можете да видите ТУК!

Участниците в антиправителствения протест вероятно отново ще блокират бул. "Цариградско шосе". Такива са нагласите в социалните мрежи.

Снощи за първи път протестиращите с искане за оставка на кабинета, след като скандираха пред Министерски съвет и Народното събрание, блокираха Орлов мост и продължиха по бул. "Цариградско шосе" до хотел "Плиска".

Демонстранти изразиха недоволството си официалните данни на МВР, според които в протестните шествия се включват много по-малко граждани, отколкото са в действителност.

Пред сградата на МС се е появила група хора, членовете на която са се определили като протестиращи. Те са издигнали плакати, които гласят, че оставката на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 няма да реши проблемите в държавата. Другите протестиращи веднага са реагирали, обърнали са се към полицията, за да съобщят за провокаторите. Органите на реда са изтласкали групата извън пл. "Независимост".

В същото време от писмо на Едвин Сугарев стана ясно, че още двама души са обявили, че започват безсрочна гладна стачка. Самият Сугарев гладува от няколко дни с искане за оставка на правителството. "Получих от Таня и Стефан Стоянови писмо, с което те обявяват безсрочна гладна стачка до падането на марионетното правителство на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Стефан Стоянов е по-малкият син на Радой Ралин, а Таня е негова съпруга. Управляващите, разбира се, се правят, че протестите и гладните стачки не съществуват и си живеят в тяхната паралелна реалност", пише Сугарев.

"Обявяваме безсрочна гладна стачка в подкрепа на продължаващата 12-и ден гладна стачка на писателя и общественик проф. Едвин Сугарев, фотографа и общественик Николай Генов, до оставката на кабинета "Орешарски" и срещу назначението за областен управител на София на агента "Люляк" Росен Малинов от Шесто управление на ДС, който по закон е упълномощен да отговаря за определяне на обезщетенията на репресираните - което, освен конфликт на интереси срещу българските граждани, е и груба гавра с жертвите на комунизма у нас", се казва в писмото на Таня и Стефан Стоянови.

Към 19:30 ч. около 3500 протестиращи са се събрали пред сградата на Министерския съвет на площад "Независимост" в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. До момента няма данни за възникнали инциденти и нарушения на обществения ред.

Шествието се отправи към сградата на Народното събрание и след продължително освиркване се блокира кръстовището край СУ.

Движението по бул. "Цариградско шосе" бе затворено от полиция, тъй като се очаква протестът да продължи по него. Движението е спряно още при Орлов мост и не се позволява да се премине към хотел "Плиска". Минаващите от там автобуси се пренасочват по бул. "Драган Цанков".

Малко след 20:30 ч. обаче полицията по булеварда се оттегли и направи път на протестното шествие. Група протестиращи с голям транспарант, на който пише "България каза: Орешарски върви си" препречиха пътя на останалите участници в протеста по бул. "Евлоги Георгиев" и по този начин пренасочиха шествието по бул. "Цариградско шосе".

Минути след 21:00 ч. протестното шествие стигна до хотел "Плиска". И двете платна на бул. "Цариградско шосе" са блокирани, като движението се пренасочва по локалните платна и обходни маршрути.

Група младежи закачиха на мантинелата между двете платна транспарант, на който пише "Искаме да останем в България. Защо ни гоните?".

Сред протестиращите има велосипедисти, родители с малките си деца и граждани с домашни любимци.

Протестното шествие достигна 4-ти километър, но всичко протича спокойно, въпреки многолюдната тълпа.

Малко преди 22:00 ч. голяма част от протестиращите граждани се завръщат към Орлов мост, а малка част продължават към Окръжна болница. Скандиранията и освиркванията утихнаха.

Живеещи в сградите по бул. "Цариградско шосе" аплодираха шествието, а колите, движещи се в близост, натискаха клаксоните си в знак на подкрепа.

И Пазарджик се включи в протестите. Над 150 души се събраха в градинката срещу сградата на общината на протест против правителството под надслов "Стоп на абсурдите!". Някои от плакатите на участниците гласяха: "Пазарджик подкрепя София", "Когато историята се повтаря, плащаме двойна цена", "Когато отвратените напуснат държавата, остават само отвратителните", "Прозрачно, честно и грамотно управление". "Орешарски, брадясах от чакане" пък гласеше плакатът на небръснат мъж.

Протестиращите развяваха български знамена и скандираха "Оставка".

Протестиращите заявиха, че ще се събират всяка вечер в 18:30 ч. срещу общината и пред паметника на "Св. св. Кирил и Методий", за да изразят своята позиция.

Десетки протестират и в Ямбол. На призива днес протестиращите да са облечени в черни дрехи се отзоваха повече от половината хора на площада пред общината. С този си акт те отправят послание към "глухите управляващи, докато още не са станали и напълно слепи".

Повече от 100 души излязоха и тази вечер на протест в Пловдив. Шествието тръгнаха от площад "Стефан Стамболов" по Главната улица към Римския стадион. Маршрутът тази вечер не бе обявен предварително.

Пловдивчани скандират "Оставка", "Долу ДПС" и "Червени боклуци" и "Каймаканов вън".

Тази вечер протестът във Велико Търново е скромен. Едва 15-тина души се събраха в градинката на паметник "Майка България". Исканията на хората остават същите - оставка на кабинета, промяна на Изборния кодекс и нови избори.

Последвайте канала на

15690 145

Свързани новини

Коментари 145

Добави коментар

2013.07.27 | 07:26

145
Накрая на Станишев ще му писне и ще даде оставка Орешарски,обаче искам да им видя после мненията на всички дето обикалят.Как може само с оставка?Трябва улицата да ги застави насила да гласуват каквото иска народа,а не да се върне Бойко!Кой идиот иска пак Бойко?

2013.07.13 | 00:34

105
СЕГА ДА РАЗГЛЕДАМЕ ВАРИАНТА ПРИ КОЙТО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА 50 ХИЛЯДИ КАКТО ПИСА В ОФ...НЪЗ РАЗСТОЯНИЕ ОТ ОРЛОВ МОСТ ДО ПЛИСКА 2500 МЕТРА, ПО 20 ШИРИНА 50 000 КВ. М. И НА ВСЕКИ МЕТЪР ПО ЕДИН ЧОВЕК, ШИРИНАТА Е С МАНТИНЕЛАТА И Е ПРИБЛИЗИТЕЛНА, НО ОК ПРИЕМАМЕ. САМО ЧЕ ПЛЪТНОСТ ЧОВЕК НА МЕТЪР НА ПРОТЕСТА НЯМА И ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ РЕАЛНО МОЖЕ ДА БЪДАТ НАПРИМЕР 40-45 ХИЛЯДИ.
Bob

2013.07.27 | 07:19

144
ГРЕШИТЕ. СТАНДАРТНАТА ПЛОЩ ЗА ЕДИН СТОЯЩ ЧОВЕЕК Е 50 НА 50 см.,ТОЕСТ 0.25 КВ. КВ метра, ЗА СЕДНАЛ 60 НА 60 см.,КОЕТО Е РАВНО НА 0.36 КВ метра. СЕГА НАПРАВЕТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯТА. Според мен дължината на маршута не е коректен. ТОЙ Е ПО ДЪЛЪГ С ОКОЛО 350 МЕТРА.

2013.07.21 | 23:46

141
samo platnoto za dwivenie tam e 12 metra w ednata posoka po standart minimum!
XXL

2013.07.22 | 21:02

143
Защо никой не попита тези протестиращи гласували ли са на 12 май ,и ако не са какво право имат напротест,като им е била дадена възможност на избор и те не са го използвали!!!Ами те и на новите избори пак няма да гласуват и за какво протестират тогава,питам аз???
Към XXL

2013.07.22 | 21:02

142
Към 164 Протестират за твойте деца, за тяхният и твоя по-добър живот. Протестират затова децата ти да останат в България!
XXL

2013.07.20 | 02:06

138
Защо всички говорите общи приказки,които всички ги знаем!!!Никой не казва как да се промени живота към по-добро и най-важното кой да го направи???Аз лично не виждам за сега партия,която би управлявала така,че на всички да угоди едновременно,затова решението е в масово гласуване и тогава да се избере партия лидер...

2013.07.21 | 23:46

140
От година и половина влизам в тоя сайт и все още ми е трудно да повярвам, че може да има толкова тъпи хора като гейберите.

2013.07.21 | 23:46

139
"Lomec Sostra · Водещ коментатор · Economics Важно е да се разбере, че в основата на демократичния ред не стоят изборите, а едно зряло и активно гражданско общество." АКО ОБИЧАТЕ ДРУГАРКО ДРЪЖТЕ СИ ПРОСТОТИЯТА ЗА СЕМЕЙНИ ЦЕЛИ.

2013.07.14 | 04:13

137
Пак обърках.Последно (хиляди).

2013.07.14 | 04:13

136
Извинете (милиони) исках да кажа.

2013.07.14 | 04:13

135
Хайде милиарди протестиращи налазвайте с остроумието си.Искам ви бисер след бисер.
kaka

2013.07.14 | 04:13

134
върнахме се четвърт век назад. Тогава въпросът е на къде вървяхме досега?
Боздуган

2013.07.14 | 04:13

133
На утката си майна !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини