Самолетна трагедия в САЩ

  • 07 юли 2013 12:02

  • 3212
  • 1
Самолетна трагедия в САЩ
©

Двама души са загинали и над 100 души са в болница след като южнокорейски "Боинг-777" се разби при кацане на летището в Сан Франциско, съобщи диспечер от противопожарната служба в града, цитиран от Ройтерс. По последни данни жертвите са китайци, предаде БТВ.

Пътниците на борда на самолета на южнокорейската авиокомпания "Азиана еърлайнс", изпълняващ полет от Сеул, са били 141 китайци, 77 южнокорейци и 61 американци по информация на компанията.

Причините за инцидента остават неизвестни, но се смята, че пилотът не е преценил добре дистанцията за кацане. Започнал да се приземява прекалено рано и когато станало ясно, че няма да успее да изпълни маневрата, започнал да ускорява машината. В резултат самолетът започнал да се движи неконтролируемо и избухнал в пламъци.

При излитането от Сеул е имало 291 пътници и 16-членен екипаж. Катастрофата е станала при приземяването на самолета на писта, която започва от брега на залива Сан Франциско. Репортажи по местни медии показват отломки в началото на пистата, където тя опира до водата.

Очевидец коментира, че самолетът изглежда да е летял твърде ниско при кацането и пилотът се опитвал да набере височина точно преди машината да се удари в пистата. Избухналият след удара пожар е унищожил частично самолета. При катастрофата се е откъснала опашката му. Части от нея са пръснати по пистата.

По данни на градската болница на Сан Франциско там се лекуват 15 пострадали, като десет са в критично състояние с изгаряния, фрактури и вътрешни травми. Общо 270 души са получили някаква форма на медицинска помощ на място и 75-има са транспортирани до болници в района.

Когато самолетът се приближавал до пистата, идвайки от залива на Сан Франциско, пътуващи в терминалите и други очевидци видели, че боингът се люлее необичайно от страна на страна и че част от опашката изглежда, че е ударила земята преди да се отчупи.

Кейт Белдинг, разказва пред Франс прес, че първите й мисли били, че самолетът със сигурност ще се разбие. Ведпал Сингх се е возил в средата на злополучния Боинг. Той и семейството му се спасяват от катастрофата. По думите му пилотът не е дал предупреждение за предстоящ сблъсък, както и никой от екипажа. "Знаехме, че нещо ужасно ще се случи", казва Сингх, който се е разминал със счупена ключица. Видимо разтърсен от преживяното той си спомня тишината, настъпила в кабината след падането. Друг пасажер, Бенджамин Леви, на 39 г., каза пред Франс прес, как е видял самолетът да лети много ниско и твърде близо до залива. Леви е седял до аварийния изход. По думите му пилотът се е опитал да вдигне самолета преди да падне и според него това е предотвратило по-сериозни щети и жертви.

Разследването е било предадено на ФБР, но версията за тероризъм е отхвърлена, заяви Хейс-Уайт, представител на пожарникарската служба на Сан Франциско.

Това е първият инцидент с фатален изход за пътници на "Азиана еърлайнс" от юни 1993 година насам, когато "Боинг 737" се разбора в планина в Южна Корея и загиват 68 души.

Последвайте канала на

3212 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.09 | 12:41

1
Пак ще обвинят някойси Талибан, сценарии много в Холиводската държава

Добави коментар

Водещи новини