БДЖ съкратили 40% от работниците за последните 4 г.

  • 04 юли 2013 13:32

  • 882
  • 0
БДЖ съкратили 40% от работниците за последните 4 г.
©

За последните 4 години 4 701 души от БДЖ са съкратени или 40% от персонала. Това са данни на транспортния министър Данаил Папазов, който представи приоритетите на ведомството на нарочна пресконференция.

Министърът обясни, че в Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) положението с персонала е сходно. От 2009 до 2012 г. са съкратени 3 173 души, което е 20%. Папазов уточни, че единственото, което до момента е изпълнено от препоръките за оздравяване на железниците, е съкращението на пресонал.

„До момента ръководството на железниците е работило без план и визия как да се развива жп-транспортът", каза още министърът. Той изрази учудване, че железниците возят товари и пътници, без да са въведени нужните стандарти за качество.

До януари 2014 година администрацията на БДЖ ще бъде преместена в центъра на София. В момента тя се намира на ул. "Ив. Вазов", в центъра на София, където се намира сега, близо до ж.п. гарата. След това ще бъде прехвърлена собствеността на сградите към НКЖИ и ще се обявят за продажба. Министър Папазов каза още, че неоперативните активи и наличния скрап трябва да се продадат незабавно.

Смяна на директора на "Морска администрация" ще бъде друга промяна, която Данаил Папазов ще направи. Той уточни, че поста ще заеме кап. Георги Цветков. Всички са харесали неговата кандидатура и утре ще бъде връчена заповедта за назначаването му.

Друг приоритет на транспортното министерство ще бъде проучване за стопанисване на пристанищата и концесионирането на Летище София. Осигуряване на условия за развитите на въздушния транспорт, мерки за изчистване на задълженията от авиопревозвачите към Летище София, които са в размер на около 38 млн. лева, ще бъдат друга важна част от работата на Папазов.

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще бъде преструктурирана до 31 август 2013 г., съобщи Папазов. Ще бъдат премахнати осемте й регионални дирекции.Общо 93 услуги, които ще могат да се ползват чрез електронно управление, ще има до първи август. До 15 число на същия месец те ще станат до 201 общо, уточни министър Папазов.

Последвайте канала на

Novini.bg
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини