Андреева: Ваксини, интензивни грижи и онколекарства да се върнат към МЗ

  • 03 юли 2013 15:57

  • 1383
  • 2
Андреева: Ваксини, интензивни грижи и онколекарства да се върнат към МЗ
©

Ин-витро процедури, ваксини, интензивни грижи и онколекарства да се върнат за плащане от Здравната каса към здравното министерство, тъй като те са държавен ангажимент. Това е предложението на ресорния министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския, което тя направи на първата си официална среща с лекари, пациенти и директори на болници.

„За това нямаме спор нито с пациентски организации, нито с Българския лекарски съюз. Още повече на фона на тежка демографски срив, вие знаете, че през изминалата година раждаемостта в България достигна следвоенни нива. Затова за мен това е една от най-важните задачи на държавата, да се грижи за репродукцията на населението. А това, което е ангажимент на държавата, тя трябва да си го вземе отново - в това число и интензивни грижи, и ваксинации."

Андреева подчерта
, че „чистка" в Здравното ведомство няма да има. Тя обяви, че не е съгласна обаче смени като тази в борда на директорите на Онкологията или пък на шефа на Здравната каса да бъдат тълкувани като политически.

„Между другото и тук, в министерството, аз се натъкнах на същите неща. Официално в досиета на директори седят препоръките с логото на ГЕРБ. За кое място, за кой началник, за кой директор - те си слагат хора. Ето това означава политическо назначение. И тук искам да кажа, че не само финансовите показатели на едно лечебно заведение показват как то работи. И типичен случай за това е Онкологичната болница."

Министърът бе категоричен, че в Онкологичната болница липсвали правила за предотвратяване на изпирането на пари, както и правила за финансово управление, а също така имало и десетки граждански договори с дублиране на дейности.

Не било ясно още какво се случва с 29-те милиона европейски средства за реконструкция на сектор по лъчелечение. Според министъра с 29 милиона лева можело да се построи нова болница, коятои се осигури с апаратура.

Междувременно съсловните и пациентските организации се обединиха около идеята за оставка на шефа на НЗОК Пламен Цеков.

Според председателя на БЛС Цветан Райчинов цялата политика на касата е резултат от действията на нейния шеф и неподписването на националния рамков договор за 2013 г. А неподписването му, от своя страна, било резултат именно от едноличните методики на Пламен Цеков, които уплашили лекарите, че дори да се подпише такъв договор, той отново няма да бъде спазван.

Председателят на лекарския съюз е убеден, че не може един управител на институция да продължава да седи на този пост, когато всички, с които той трябва да преговаря, не го искат.

Няма политически мотив в искането на оставката на Цеков, допълни Райчинов. По думите му, ако следващият управител на касата продължи политиките на Цеков, няма да му бъде простено.

Последвайте канала на

1383 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Коко

2013.10.04 | 23:37

2
За първи път в БГ-клоаката има Здравна каса, която има пари и може да плаща. Милиард отгоре резерв. Тази червена помия и лекаркста мафия в съглашателство искат да се налапат с парите от касата. Цеков още преди година им би шута на убийците в бяло в Бг-кенефа с яки мерки за здрав контрол на парите. Тази дърта бисепарска мастия явно е пордният парцал в ръцете на някой червен бандит, който се домогва до готовите пари на сухо. Боклуци!
до 1

2013.10.04 | 22:30

1
Много си зле с мозъчните гънки и изобщо не си вдянал за какво става дума: НЗОК ти диктува от какво ще те лекува безплатно и недай боже да си извън "пътеката", защото ако не си платиш дааш фира. Ето така се отчетоха милионите излишък, които Дянков прилапа миналата година, както и сегашния, а в същото време хората си плащаха допълнително за да се лекуват. Тази каса е абсолютно безконтролно учреждение за източване на здравните вноски.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини