Лидингтън: Българите, искащи да работят и учат в UK, са добре дошли

  • 02 юли 2013 12:25

  • 2136
  • 5
Лидингтън: Българите, искащи да работят и учат в UK, са добре дошли
©

Българските граждани, които идват във Великобритания законно, за да учат, работят, плащат данъци, допринасят за обществото, са добре дошли. Това каза министърът по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън след срещата си с министъра на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,. Това е втора визита на Дейвид Лидингтън в България като министър по европейските въпроси.

Въпросът, свързан с отпадането на седемгодишния ограничителен период за български граждани да работят в страни членки на ЕС, е бил сред обсъдените на срещата. Великобритания е една от страните, които наложиха такова ограничение при присъединяването на страната ни към ЕС.

Министър Лидингтън припомни, че в края на 2013 г. преходните мерки за български граждани, които пътуват до Великобритания да работят, да търсят работа или да учат, ще отпаднат. Той посочи, че британското правителство въвежда програма за реформа на цялата си социална система. Британските граждани се сблъскват в много случаи със значителни ограничения на тяхното право да ползват социални помощи. В този по-широк контекст разглеждаме и правата за помощи на хора, идващи във Великобритания от други страни от ЕС и от трети страни, каза министър Лидингтън. Той изтъкна, че каквито и реформи да въведат за социална закрила на граждани от ЕС, те ще бъдат на недискриминационна основа.

Сътрудничеството в ЕС, възможностите за разширяване на икономическите връзки между България и Великобритания, за привличане на британски инвестиции и за разширяване на дейността на британски компании у нас са били обсъдени на срещата, посочи министър Вигенин, предаде БТА.

Лидингтън отбеляза, че страните могат да се учат от опита си в търговската дипломация, за да се насърчават търговските отношения и инвестициите.

Въпросът за политиката на съседство на ЕС също е бил обсъден от двамата министри. По думите на Дейвид Лидингтън в това отношение България е експерт - тя е страна, която в географско и исторически отношение има визия за това какво се случва в бивша Югославия и източните партньори на ЕС.

Коментирана е била и настоящата ситуация в България. Лидингтън увери, че Великобритания продължава да оказва силна подкрепа на България за засилване на антикорупционните мерки и в сътрудничеството в борбата с организираната престъпност.

В отговор на въпрос Вигенин обяви, че решението на този етап военното крило на "Хизбулла" да не бъде включено в списъка с терористични организации на ЕС, е било липсата на съгласие в рамките на работната група, която разглежда въпроса. Той подчерта, че липсата на съгласие не е резултат от позицията на България. България е готова да се присъедини към консенсуса, който се формира в рамките на работната група, други страни бяха категорично против на този етап да има такова включване, каза министърът. Вигенин каза още, че България работи добре и има добри партньорски отношения с Великобритания както по отношение на разследването на атентата в Сарафово, така и по отношение на позициите, които страната ни заема.

Дейвид Лидингтън също посочи, че има страни в ЕС, които не желаят да се продължи с предложението за включване на военното крило на "Хизбулла" в списъка на терористични организации.

"Правителството на Великобритания ясно каза, че имаше териростичен акт в България, извършен срещу граждани. Доказателствата сочат съпричастност на "Хизбулла" в това. Смятаме, че ЕС не може да остане безразличен към този вид терористично предизвикателство в неговите граници и ако ЕС не реагира, това може да постави гражданите на Съюза в риск в бъдеще. Затова смятаме, че е важно да се вземат адекватни мерки", каза Лидингтън.

Последвайте канала на

2136 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Прав ти път

2013.07.03 | 11:03

5
С това курвенско исказване предпочитам да си безполезен там, а не тук.

2013.07.03 | 11:02

4
Така ли?И защо така,да не би да е за това-Градешница с паметник на първата писменост в Европа!Какво нещо е живота,въртиопашка.

2013.07.02 | 14:02

1
Да допълня,много рязко обърнахте посоката!

2013.07.03 | 11:02

2
умрели сме за вашия остров прогнил, айде нема нужда
жа

2013.07.03 | 11:02

3
В недалечното бъдеще когато повече хора заминаваме да учим в UK вместо в българските университети друго ще говориш..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини