13-ти ден на протести: Оставка на гнойната коалиция (обновена+галерия)

  • 26 юни 2013 18:35

  • 8138
  • 44
13-ти ден на протести: Оставка на гнойната коалиция (обновена+галерия)
© Булфото

Протестиращи срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 се събират за 13-а поредна вечер пред сградата на Министерски съвет.

Някои от тях носят български знамена, както и лозунги, които са с различни послания, но с едно общо искане - оставка на премиера.

Има засилено полицейско присъствие в района на площад "Независимост". Обстановката към този момент е спокойна.

За пръв път протестът започва с концерт. Пеят емблематични певци от протестите през 90-те години на миналия век като Кирил Маричков, Васко Кръпката и Милена Славова. Изпълнителите са категорични, че никой не им е платил. На друго място сред множеството дама свири на пияно.

Полицията отдели група от десетина младежи от участниците в протеста. Обяснението на органите на реда беше, че ги викат за проверка. Събраха документите им за самоличност. Момчетата заявиха, че не знаят защо проверяват именно тях.

Протестиращите се заканват утре сутрин пак да си пият кафето пред парламента и да има блокади.

По данни на МВР, около 4000 души са се включили в протестното шествие в София към 19:30 ч. Няма данни за инциденти, не са регистрирани нарушения на реда. Снимки можете да видите ТУК!

Протестиращите пред Министерски съвет освиркаха една група от участниците, които считат за провокатори. Групата е от около 20 души, които заявяват, че са представители на Национално движение "Свобода". Когато те се включиха в протеста пред Министерски съвет, протестиращите започнаха да ги освиркват и да скандират "Провокатори!". От своя страна, представителите на движението заявиха, че са тук по собствена воля, не са организирани от никоя политическа партия. Те развяват български знамена и знамена, на които е изобразен символът на тяхното движение. Групата беше отведена от полицията на страна от протеста и органите на реда провериха документите им.

Протестиращите се движат по обичайния си маршрут. Те блокираха движението на Орлов мост в столицата. Блокирано е и кръстовището до Софийския университет "Св. Климент Охридски". Хилядите граждани потеглиха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и продължават към Моста на влюбените. Развяват се български знамена, както и лозунги с различни призиви за оставката на управляващите.

Хората минаха по обичайния си маршрут-през централите на политическите партии и достигнаха за втори път до Орлов мост. Движението остава блокирано вече близо два часа. 

Певицата Милена, която участва в концерта пред Министерски съвет, заяви, че хората най-накрая са се събудили. "Тези протести не са платени, за разлика от февруарските. Политиците трябва да разберат, че прекалиха и никой вече няма да ги търпи", категорична беше тя.

Около 30 души в Сливен се включиха в поредния ден на протест пред сградата на НТС. Исканията продължават да са за оставка на кабинета "Орешарски" и спешни промени в Изборния кодекс. Шествието се движи по познатия маршрут към централите на БСП и ДПС. Срещу тези две партии са насочени и лозунгите на демонстрантите.

Протестиращи обявиха, че ще продължат своите шествия, докато исканията им не бъдат изпълнени. Организаторите на протеста декларираха, че не подкрепят никакви призиви за насилие и омраза и такива ще бъдат считани за провокация.

Протестиращите в Пловдив планират да блокират жп линията на Централна гара. И след 20:00 ч. те изпълниха заканата си. Недоволните граждани се разположиха на двата от пероните. Ръководителят движение на гарата заяви, че влаковете, които трябвало да пристигнат, са спрени на предишните гари. Към 21.00 часа, блокадата на жп линията вече приключи.

Няколко момичета са подели инициативата да се събират пари за 87-годишният старец, който всеки ден е на протестите и изминава пътя на цялото шествие. В специално напечатани брошури се казва: "Дари 1 лев, за да купим на този човек поне обувки и риза, за да може продължи да е символ на промяна".

Протестиращите подкрепиха Едвин Сугарев, които от днес е в гладна стачка и го призоваха да не гладува, защото управляващите не го заслужават.

Протестът в Пловдив приключи малко преди 22:00 ч. Гражданите се уговориха протест да има и утре от 08:00 ч. пред сградата на Областната управа и от 18:30 ч. пред Общината. Те обявиха, че протести ще има, докато не бъдат чути исканията им за оставка и нови избори.

Във Варна близо 70 протестиращи блокираха бул. "Мария Луиза". Движението по всички направления в кръстовището бе блокирано. Множеството скандира "Оставка". Както всяка от протестните вечери са развети много български флагове. Присъстват много млади хора и семейства с малки деца. Успоредно с този протест, пред и в сградата на Областна администрация Варна са се събрали граждани, които се заканват да останат там цяла нощ, ако правителството не подаде оставка.

Около 50 недоволни от кабинета "Орешарски" бургазлии протестираха пред сградата на община Бургас. Млади и по-възрастни хора развяваха трибагреници, надуваха свирки и скандираха "Оставка". Те настояват за промяна на Изборния кодекс и длъжности като областен управител и директор на ОД на МВР да бъдат избируиеми, а не да се назначават.

По-голямата част от протестиращите одобряваха днешния протест пред парламента и хвърлянето на домати по народни представители.

Протестиращите в Благоевград изпяха химна на България пред Първо РПУ в града. Хората блокираха за около 10 минути кръговото кръстовище пред сградата на полицейското управление. След това те се отправиха към от едно от най-натоварените кръстовище в града - при Строителния техникум, където останаха отново за около 10 минути. Недоволните граждани продължиха обиколката си по централните улици в града и скандираха "оставка", "Палев вън" и приканваха минувачите да се присъединят към протеста.

В момента те се отправят към площад "Македония", след което ще се върнат пред сграда на Областната управа, където ще приключи днешния протест срещу назначаването на Муса Палев за областен управител.

Последвайте канала на

8138 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар
ДО ОРЕШАРСКИ И СТАНИШЕВ

2013.10.31 | 20:20

44
НЕ ВИ ИСКАМЕ НАМАЛЕНИЕТО НА ТОКА ,НЕ ВИ ИСКАМЕ ''СОЦИАЛНИТЕ ВИ ПРИДОБИВКИ''. НАРОДА ИСКА САМО ЕДНО И НЯМА ДА ОТСТЪПИ - ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ ТАКИВА ! ОСТАВКА СЕГА И НОВИ ИЗБОРИ. НЯМА ДА ОТСТЪПИМ ДО ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКАТА. ПРОТЕСТИ !
niki

2013.10.31 | 20:20

43
САМО БАРЕКОВ ЩЕ ВИ ОПРАВИ ВАС ГЕРБАЖИИ МРЪСНИ
Здравейте метежници

2013.10.31 | 20:19

42
Здравейте метежници, айде още 1 седмица и "со кротце со благо" и да ви нема.

2013.06.30 | 10:58

41
септември ще бъде май. А,аз пак ще гласувам за ДПС!
Драгунов

2013.06.30 | 10:58

40
Попитайте чичко Гугъл за план Ранът.Търсачката ще ви даде 3640 резултата,четете и мислете.Безкръвна революция няма братя българи.
един обикновен пИдал

2013.06.30 | 10:58

39
13 дни ГЕРБерски протести-толкова зрелищен и продължителен ГЕЙ парад София не помни. А днес имало и травестити, маскирани като позабравени набедени рок музиканти от близкото минало.
мв

2013.06.30 | 10:57

38
България СПЕШНО да получи помощ от Турция - и веднага ще реши проблема с ЕнтИлигентните т.нар протестиращи... Много не трЕбва - паша Ердоган дава назаем за десетина дни 2 - 3 водни оръдия, няколко сандъка патрони сълзотворен газ, пълнят се водометите с искърска вода, и напред - поливат ЩЕДРО и яко т.нар ЕнтИлигентни протестиращи, мятат по някое патронче със сълзотворен газ, и ОПА - НЯМА ПРОТЕСТИРАЩИ, НЯМА И ЕнтИлигентни, де. Има само останал от ЕнтИлигентните опикан център на София, някъде и доста осран. Но затова Чистотата на София в лицето на Титан (докарани от Баце) ще се справи – миене с много искърска водица му е майката....
бг мафия

2013.06.28 | 12:22

37
определено пртестите са дирижирани .... иначе няма как 13 дена се точат ...

2013.06.27 | 21:09

35
През тези 13 дена, мафията може да си пренася наркотици от точка А до точка Б незабелязано. Всички полицаи са са изсипали на едно място. И тези протести са спонсорирани от тях от най-големия мафиот Борисов. Поведението му е мафиотско като изгуби властта и подтиква хората да стачкуват.
Умните протестиращи са на редко

2013.06.28 | 02:05

36
Студентите учат за края на сесията за това сте 2-3 хиляди по-малко или просто Боко не плаща..
ГЕРБ

2013.06.27 | 15:16

26
Глупаци такива. Нормално е да има гербаджии на протестите. Все едно ще кажете, че февруари нямаше бесепари, атакистчета и депесарчета? Айде моля ви се. Бойко Борисов си подаде веднага веднага оставката след първия масов протест, а ВИЕ?>??? ЖАЛКИ КОМУниСТИ!!

2013.06.27 | 17:09

34
Всичкото гербараско люпило е на протестите затова сега няма кой да слага минусите!

2013.06.27 | 15:15

22
Тиквена семка такава, аз съм от АТАКА и съм ходил единствено един път на протести и това беше преди 13 дни. Вие от ГЕРБ всеки ден се доказвате, колко тъпи сте, прочетете си коментарите, огледайте се в огледалото направете си изводите. А на мен ми харесва да Ви обиждам и казвам, колко ограничени сте.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини