КЗК отмени избора на строител на софийския завод за боклук

  • 25 юни 2013 17:03

  • 3159
  • 0
КЗК отмени избора на строител на софийския завод за боклук
©

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) отмени заповед на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска за класирането на участниците и избора на изпълнител на обществената поръчка за т.нар. завод за отпадъци.

"Производството е образувано във връзка с постъпили жалби от Съвместно предприятие ВСМ-СПХ и обединение "Станилов" - "Данеко" ДЗЗД", пише в решението на комисията, публикувано на сайта й. Според антимонополния орган Столичната община е отстранила от процедурата един от участниците, без да изложи всички надлежни аргументи, които да са базирани на изискванията в документацията и да обосновават недопустимостта на офертата. Заради липсата на цялостни мотиви КЗК връща производството за повторна преценка на офертата.

Комисията е установила още, че възложителят е следвало да изиска от класираното на първо място обединение "Актор" АД - "Хелектор" АД" допълнителни документи, с които участникът да удостовери по безспорен начин, че успешно е реализирал едновременно дейности по проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация по отношение на проект на завод за отпадъци в провинция Ларнака- Аммохостос в Гърция. Доказването на паралелното изпълнение на тези дейности е условие за допустимост на участника съгласно обявлението на обществената поръчка.

Като е допуснала обединението до оценка и класиране на офертите, без да събере и прецени всички относими документи, Столичната община е издала незаконосъобразно решение, което следва да бъде отменено. Сега Столичната община ще трябва да разглежда документите за съответствие с критериите за подбор съобразно изложените мотиви.

Пет консорциума бяха стигнали до последния етап на обществената поръчка за "Изпълнение на фаза II на проект "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община" - Проектиране и строителство на завод за Механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF гориво". Офертите варираха между 162 и 213 млн. лева.

Най-вероятното решението на КЗК ще доведе до забавяне на строителството на завода за отпадъци, обещаван от години. Срокът, в който трябва да бъде проектирано и построено съоръжението, е 19 месеца, а после една година то ще бъде тествано за дефекти. Така общият период за изпълнение на поръчката е 31 месеца от сключването на договора.

В момента се изпълнява първата част от проекта. Процедурата по същинската част, която включва изграждането на завода, се забави, след като през декември 2011 г. беше спряна от Европейската комисия и беше обявена нова обществена поръчка. Причината беше искането на Брюксел за промени в някои технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг.

През 2012 г. последваха и допълнителни въпроси за данъка добавена стойност по проекта, както и за общинското предприятие, което ще експлоатира съоръженията. След преговори накрая проектът беше одобрен през декември миналата година.

Последвайте канала на

3159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини