Инсултът може да доведе до психични отклонения

  • 25 юни 2013 12:45

  • 2893
  • 0
Инсултът може да доведе до психични отклонения
©

Приблизително у всеки четвърти пациент, прекарал инсулт, се регистрират симптоми на посттравматичен стрес през годината след хоспитализация, съобщи Лайв сайънс. А у всеки девети се развива хронично стресово разстройство след като измине над година, предаде БТВ.

Изследване на около 30 000 пациенти, извършено от Доналд Едмъндсън от Медицинския център на Колумбийския университет, показва, че след инсулт хората са предразположени не само към депресия, но и към стресово разстройство - един от рисковите фактори за втори инсулт или за сърдечен пристъп.

Макар специалистите да говорят за това отдавна, на този аспект досега е отделяно малко внимание. Направените от Едмъндсън изводи трябва да бъдат взети предвид от работещите в здравеопазването. Трябва да бъдат извършвани редовни скрининги, насочени към откриване на психологични проблеми у пациентите.

Анализът на 9 клинични изпитания с 1138 души, прекарали инсулт, е позволил да бъдат открити хора с признаци на психични отклонения. В частност, у лицата с посттравматични стресови разстройства са били налице кошмари, учестено сърцебиене и повишено кръвно налягане.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2893 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини