КНСБ иска увеличаване на заплатите от есента

  • 01 август 2011 11:10

  • 2657
  • 3
КНСБ иска увеличаване на заплатите от есента
© Булфото

КНСБ започва подготовка на есенна кампания за по-високи доходи.

Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция в централата на синдиката, на която бяха представени резултатите от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на ИССИ на КНСБ.

Според данните, в някои браншове има нарастване на производителността, без това да е отразено в адекватен ръст на заплатата или в броя на заетите.

"Наесен смятаме да оползотворим тази възможност. Нашите синдикати в тези сектори ще искат актуализация на доходите, съобразно данните за резултатите в отделните сектори. Примерите: добив на въглища - 15% ръст за първото тримесечие, намаление на заетите - намаляват с 1,7%, средната работна заплата намалява с 0,8%; производство на хартия - 39,7% ръст на производството при намаление на заетите със 7,1%; производство на автомобили и ремаркета - ръстът на производството е 45%, увеличението броя на заетите - 11%, а ръстът на работната заплата едва 0,8%", отчете Димитров.

По думите му, диференцирането на средната работна заплата в различните сектори се задълбочава. Някъде тя е по-висока, а другаде - по-ниска.

33% от всички заети работят за трудово възнаграждение под 75% от средната работна заплата. Най-ниски са заплатите в сферите на озеленяването, производството на мебели, облекло и преработката на кожи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2657 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Икономист

2011.08.05 | 19:13

3
Напоследък много спекулиращо и заблуждаващо се дискутира най-болният проблем в страната -- увеличение на работните заплати на работниците от различните браншове на производството/звучи много добре\ НО..... След това започва да се обсъждат бюджетните заплати на/държавните служители\с колко % да се повишат? Кое е по-важно- производството; потреблението; търговията ; контрабандата или само данъците..На първо место трябва да се стимулира производството,а не бюджетните служители............
анонимен

2011.08.01 | 14:34

2
Пак популизъм, та те получават хиляди и са в дъното на нещата , нека излязат и направят разчет за едно четиричленно семейство с доход 700,00 лева
Гаврил

2011.08.01 | 14:09

1
Времето за протести е избрано удачно.В навечерието на изборите Бойко, който изпитва панически страх от критика, ще бъде отстъпчив.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини