Борим се за Шенген с Румъния

  • 23 юни 2013 06:54

  • 1797
  • 1
Борим се за Шенген с Румъния
©

България и Румъния ще обединят усилията си за постигане на общата цел - влизане в Шенген. За това се договориха вчера премиерите на двете страни Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и Виктор Понта на среща в рамките на конгреса на ПЕС в НДК.

„Ще съгласуваме действията си, за да имаме по-силна обща позиция пред нашите партньори, обясни стратегията Орешарски след разговора с румънския си колега, информира в. Монитор. България все още е извън безвизовото пространство, след като многократните опити на кабинета „Борисов” за присъединяване удариха на камък, въпреки че това беше външнополитическа цел номер едно. „Ние не сме само съседи, но и приятели. Можем да успеем заедно или да се провалим поотделно”, подчерта необходимостта от общи усилия за Шенген и Виктор Понта. Това било основното послание, което той отправил към Орешарски – България и Румъния да спрат да се състезават пред Европа коя държава е по-добра.

„Всички загубихме от това”, направи равносметка премиерът на северната ни съседка и призова за съвместна работа. Според него България и Румъния могат да си съдействат при решаването и на други проблеми, които стоят пред двете страни - по-доброто усвояване на средствата от еврофондовете и преодоляването на мониторинговите доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка. „Трябва да подобрим и административния си капацитет, за да може двете държави след тази криза да възвърнем авторитета си, стабилността и партньорството”, подчерта още румънският премиер.

Енергийните въпроси и общите проекти в тази сфера също са били тема на разговор между Орешарски и Понта. Във фокуса бил газопроводът „Набуко-Запад”, а също и интерконекторните газови връзки, таксата за транзит на електрическа енергия и трансграничното сътрудничество. „И двете страни подкрепяме „Набуко-Запад” като основен енергиен проект за региона, но не и единствен”, коментира Понта. Всички въпроси за бъдещо сътрудничество между България и Румъния ще бъдат обсъдени в детайли на нова среща на високо равнище, обясни Орешарски. Тя ще се проведе в началото на есента във Варна. Дотогава двамата премиери са възложили на министрите си на екологията и на икономиката и енергетиката да поддържат контакт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1797 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.06.23 | 19:30

1
И ДОСЕГА ТАКА СЕ БОРЕХМЕ, СЕГА ЩЕ СЕ СМЕЕМ НА ОРЕШАРСКИ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини