Пожар изпепели резиденцията на латвийския президент

  • 21 юни 2013 23:01

  • 925
  • 0
Пожар изпепели резиденцията на латвийския президент
©

Столичната резиденция на президента на Латвия горя снощи, съобщават днес европейските медии, цитирани от руската служба на Би Би Си.

Рижският замък от есента на 2012 г. е закрит за ремонт, като президентът временно работи в друга сграда. Пламъците обаче успяха да унищожат около 3 200 кв. м от историческата сграда в центъра на Рига. Служителите на пожарната придължават да работят, за да ликвидират всички последици от пожара.

Причината за инцидента все още се установява, като полицията започна досъдебно производство за разследване на случая, съобщава латвийският рускоезичен новинарски сайт Delfi.lv.

Експертите се опасяват за съдбата на експонатите на Латвийския национален исторически музей, който се намира в Рижския замък. В това отношение е показателно отношението на латвийците към националното си наследство - министърът на културата на Латвия Жанета Аунземе-Гренде лично, придружена от група служители на пожарната, хукна да спасява безценните експонати.

Според медиите тя се явила на мястото на инцидента и заедно с няколко пожарникари е влязла в сградата само и само да се увери, че експонатите в музея не са пострадали от огнената стихия.

Днес министърката пък свика екстрено заседание на Кризисния комитет, на който трябва да бъде изработен по-нататъшен екшън план относно инцидента с президентската резиденция и потенциалните щети.

Последвайте канала на

Весела Найденова
925 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини