ЦИК определя тавана на изборните харчове за партиите

  • 01 август 2011 07:25

  • 1012
  • 0
ЦИК определя тавана на изборните харчове за партиите
© Булфото

Централната избирателна комисия трябва да даде указания на партиите каква е максималната сума, която ще имат право да похарчат на предстоящите избори.

Това коментира говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред в. „Монитор". Причината е, че в Изборния кодекс не са поставени лимити за избори "2 в 1", а само за отделни вотове.

За първи път кодексът залага лимит на партийните харчове за местни избори, който е в размер на 8 млн. лв. В същото време максималната сума, с която може да бъде финансирана партийната агитация за кандидат-президентска двойка, е 2 млн.лв.
 
В закона обаче няма изричен текст за лимита за предстоящия вот. Тъй като това са отделни видове избор, с различни срокове и банкови сметки, партиите вероятно ще имат право да изхарчат общо 10 млн. лв.
 
За това обаче предстои да се вземе изрично решение, обясни Троянов. Формациите ще имат право да финансират изборите „2 в 1" чрез държавната субсидия, както и чрез дарения от физически лица до 5 000 лв.
 
В случай че дарението е в натура, партиите трябва да отчетат финансовата равностойност на подаръка, коментираха партийни юристи.
 
Формациите вече са дали разпореждане на местните си структури да пълнят касите с членски внос и целеви дарения за изборите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини