Прокурор: Трябва да сключваме договор с разкаяли се мафиоти

  • 20 юни 2013 07:14

  • 2033
  • 4
Прокурор: Трябва да сключваме договор с разкаяли се мафиоти
©

Предлагаме само да се адаптират в нашето законодателство правни инструменти, които съществуват от години в другите страни на ЕС и САЩ. Правила, които са минали през контрола на конституционните съдилища и общоевропейските институции и не предизвикват съмнения за нарушаване на човешките права. Това казва в интервю за 24 часа ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Той дава пример с използването и договарянето със "сътрудничещ обвиняем", със "сътрудничещ свидетел", с "разкаялия се мафиот"; създаването на помощни звена в прокуратурата от данъчни специалисти, експерти от одита и митницата; нови регламенти за използване на информатори и агенти под прикритие; "изолация" на задържаните под стража за престъпления на организираната престъпност и др.

Необходимо е да се уреди какво означава сътрудничество с прокуратурата, кога е полезно и кога не, какви права и привилегии ще получи обвиняемият, който е избрал да говори срещу своите съучастници, каква защита ще му бъде предоставена и от кого и т.н.,предлага Костов. И накрая всичко това да бъде вписано в писмен договор, който ще бъде одобрен от съда. Само така можем да стимулираме мафиота да предаде своите другари в организацията, като държавата поеме реален ангажимент да му намали наказанието и да го защитава, докато е необходимо, смята шефът на спецпрокуратурата.

Последвайте канала на

Novini.bg
2033 4

Коментари 4

Добави коментар
Боздуган

2013.06.24 | 16:39

4
Четете ,герберасти прости !Вижте си ръководителите тъпи!Предавам ви записан диалог:Бойко ,брато ко стаа ве ,тоз ВОЛЕН ни и.ба мамата ве ,не спира ве,че ни закопа ве !Ко прайм бе Бойко,каже ве мама ти дайба! Коси трайш и мълчиш ве ,пу.тко?! БОЙКО:Мама ти шайба,нъл ти казах ве!Тя си и.ба мамата ве!Аз се осрах ,спасявайте се кой как може че тоз Волен няма спиране,бах мааму !
Kolio

2013.06.22 | 14:56

3
a какво е - "ДОГОВИР" ???
шенген ама друг път

2013.06.20 | 22:26

2
1. В другите държави има мафия, 2. у нас мафията си има държава. 3. Лошото е, че у нас държавата е много бедна (виж точка 2) и нашите мафиоти са втора ръка.
do prokurocheto

2013.06.20 | 20:51

1
Neshtastnikq dolen bokluk

Добави коментар

Водещи новини