Джамия предизвика протест в Кюстендил

  • 18 юни 2013 10:27

  • 1824
  • 5
Джамия предизвика протест в Кюстендил
©

В Кюстендил се състоя протест срещу искане за възстановяване собствеността на джамията "Фатих Мехмед" на мюсюлманското вероизповедание.

Около 100 души се събраха пред Окръжният съд в Кюстендил, където по-късно се състоя и заседание по делото. Делото бе отложено заради отсъствието на ищците и адвоката им за 5 юли.

В протеста участваха кметът на общината Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, областният управител Иван Каракашки. На протеста имаше и много полиция, а улицата пред Съдебната палата беше затворена за автомобили, предаде БТА.

Ние държим на музеите си, а не на джамиите. Тук има културно наследство и няма да бъде оставено то да премине в чужди ръце, каза кметът Паунов.

Джамията "Фатих Мехмед", известна още и като "Шалдърванската джамия", се намира в централната част на Кюстендил. Тя носи името на османския султан Мехмед II, известен с прозвището си "Ел Фатих" /Завоевателя/.

Построена е от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV в. Д

Джамията не е действаща и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория "национално значение".

Последвайте канала на

1824 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.06.18 | 18:55

5
ЗАБРАНА НА дпс

2013.06.18 | 18:55

4
Не разбирам какъв е толкова проблема че не искат да си им върнат джамията. Не може ли да си е храм и пак да си остане паметник на културата? А колкото до исляма - аз лично съм атеистка, но смятам че всеки човек трябва да е свободен да избира в какво да вярва. Освен това не виждам как религията на човек има нещо общо с националността - аз съм атеистка като много други, имам приятел който прие будизма. И какво вече не сме българи ли?
5

2013.06.18 | 18:55

3
Защото е в самия център на града и аз лично не желая докато си пия кафето или се разхождам да ми вият на чужд език

2013.06.18 | 17:28

2
Това е обръщението на министър-председателят на Австралия по повод "мрънкане" на мюсюлманската общност там : «Мнозинството от австралийците вярват в християнския Бог. Това не е религиозна дискриминация, нито пък е законово влияние, още по-малко политически натиск. Това е факт. Мъжете и жените, създали тази нация, са го направили на основата на християнската вяра. Това е начинът на живот в нашата страна, той бива посяван у децата още в училищата. Ако нашият Бог оскърбява някого, нека този някой да иде на друго място. Тук е нашата земя, нашата страна. Ако споделяте нашите ценности – добре дошли. Ако сте дошли обаче, за да се възмущавате, ако не ви харесва нашето знаме, ако не ви се нрави нашата християнска вяра, винаги можете да се възползвате от основното демократично право – да си тръгнете когато и където ви е удобно. Тук не ви харесва? Довиждане. Не сме ви викали!» Не е ли време и ние да им кажем същото?! С какво толкова сме задължени на Турция, за да правим подобни компромиси?!
Видов ден

2013.06.18 | 16:43

1
Със нищо,даже напротив те са ни задължени!Но виждаш ли как ни промениха историята,благодарение на предателите,но нищо.ТОЗИ КОЕТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН НАИ ДОБРЕ СЕ СМЕЕ!

Добави коментар

Водещи новини