Бум на пациенти, пристрастени към хапчета

  • 17 юни 2013 07:08

  • 2441
  • 1
Бум на пациенти, пристрастени към хапчета
©

Все повече русенци в тежко състояние, зависими от медикаменти, попадат в Центъра за психично здраве, сочат наблюденията на лекарите.

Става дума за 70% от хората, преминали за месец през амбулаторията, и 20% от болните в стационара. Обикновено това са русенци, попаднали в капана на успокоителните хапчета от групата на бензодиазепините. Те имат добър ефект върху централната нервна система, намаляват тревожността и паническите пристъпи, борят безсънието, но крият риск от зависимост и могат да се превърнат във враг за човешкото здраве, пише в. "Преса".

Пациентите търсят помощ от психиатри или невролози, едва когато стигнат до припадъци, и тогава разбират, че вече не могат без сънотворните. Ако не ги употребяват, те страдат от главоболие и резки промени в настроението.

Последвайте канала на

2441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гражданин

2013.06.18 | 10:22

1
Не мога да разбера защо марихуаната е обявена за "наркотик", при положение че в нея няма грам синтетика? В същото време хапчетата, които са 100% синтетика и имат незнайни странични ефекти, са позволени и дори предписвани от лекарите. Хората сами трябва да се образоват за тези неща, защото ако слушат "съвременната медицина" значи и тях ги чака същото.

Добави коментар

Водещи новини