EK отказа да коментира избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС

  • 14 юни 2013 14:20

  • 1678
  • 0
EK отказа да коментира избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС
©

Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира евентуалния конфликт на публични и бизнес интереси с избора на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за началник на ДАНС, предаде БНР.

От Комисията подчертаха значението, което отдават на доброто ръководство и прозрачните процедури при подобни назначения. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей, припомни, че за съжаление, през последните години очакваните от България резултати за борбата с организираната престъпност идват много бавно: „Много пъти сме подчертавали, че доброто ръководство има значение. Непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата”.

Марк Грей добави още, че повдигнатите наскоро обвинения към бившия шеф на ГДБОП, както и други актуални противоречия, показват колко е важно да има независимо и професионално ръководство в правоохранителните органи, работещи срещу организираната престъпност.

Най-добрата основа затова, както многократно е препоръчвано в мониторинговите доклади, е да бъде направен искрен и цялостен преглед на миналите неуспехи и да се стигне до изводи - какво трябва да се прави, каза още Марк Грей. Заключението на Комисията е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

На 21 юни на среща с Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в ще бъде премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Срещата е поискана от българска страна. Най-вероятно по време на нея ще бъдат обсъдени и тези проблеми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини