Крадат над 1 млрд. лв. годишно от обществени поръчки

  • 14 юни 2013 07:08

  • 1331
  • 0
Крадат над 1 млрд. лв. годишно от обществени поръчки
©

Над 1 млрд. лв. годишно губи държавата от обществени поръчки с корупционен натиск. Сумата е горе-долу колкото годишния бюджет на МВР и на Министерството на отбраната. 1 млрд. лв. са достатъчни, за да се повишат пенсиите с 10% или да се повиши бюджетът за здравеопазване с една трета.

"В нашите анализи установихме около 600 слаби места при провеждането на процедурите", каза пред в. "168 часа" директорът на БОРКОР Елеонора Николова. "Изследвайки целия обем обществени поръчки за периода 2008-2012 г., можем да кажем, че при 20% от тях проследяваме възможности за корупционни действия и прояви", посочи тя.

По данни на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет за този период са възложени 81 847 обществени поръчки. Общата им стойност е малко над 31 млрд. лв. "Средногодишно се провеждат 16 369 поръчки, като през тях се разпределят по 6,3 млрд. лв. При 20% от тях ние установяваме корупционен риск. Не можем да се произнесем, че има корупция, защото все пак това е работа на разследващите органи", уточни Николова.

Така се получава, че за тези пет години може да е имало корупционни схеми при поръчки на стойност около 6 млрд. лв., което е близо една четвърт от годишния бюджет на страната. "95% от тежестта в една процедура по Закона за обществените поръчки е административна. Нашият извод е, че при 4 до 5 млрд. лв. годишно, които се разпределят чрез поръчки, повече от 1 млрд. лв. се отклонява. Не работи за обществото. Оказва се, че тази огромна сума е погълната от административни такси по ведомства, съдилища, от различни тежести и материални натоварвания плюс корупционни практики, които проследяваме. На практика тези суми изобщо не влизат в реалната икономика", казва още Елеонора Николова.

Анализът на БОРКОР показва, че покрай тези неприемливи практики търгове се печелят и от съмнителни фирми без квалификация за определени специфични дейности.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини