Возят Орешарски в поръчана за Борисов супребронирана кола

  • 14 юни 2013 06:58

  • 2548
  • 0
Возят Орешарски в поръчана за Борисов супребронирана кола
© Булфото

Суперзащитеният мощен мерцедес на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г вече ще вози новия премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, разкрива "168 часа".

Само преди няколко дни автомобилът е бил взет от Борисов. Колата е на 6 месеца и струваше 770 хил. лв. заради мощната бронировка. Тя бе обект на секретна обществена поръчка, като в документацията бе посочено, че трябва да е съвместима с купените преди 2 г. два мерцедеса S 600 Guard с 517 к.с. Причината е, че ако не са подобни, гардовете от НСО ще трябва да свикват с различен софтуер и техника и това ще им попречи да пазят ефективно ВИП персоните. Мерките за сигурност щели да са несъвместими между едните и другите висши държавници и това щяло да създаде проблеми на НСО.

Според запознати службата трябва да е подготвена за посрещане на всякакви предизвикателства и ако има сигнал за смъртна заплаха срещу някого, НСО трябва да разполага със специално оборудване в колата му, за да се придвижи безопасно.

"Националната служба за охрана разполага с недостатъчен брой бронирани леки автомобили и не може да обезпечи сигурността на всички охранявани от нея лица. Поради това обстоятелство са необходими допълнителни доставки, предназначени за увеличаване броя на специализираните бронирани леки автомобили, с които се осъществява транспортът и охраната на лицата по чл. 3, т. 1 от ПУДНСОПРБ и членовете на международните делегации от същия ранг", пише в поръчката. Въпросният чл. 3, ал.1 се отнася до президента, вицепрезидента, премиера и шефа на парламента, както и чуждестранните гости на тези длъжности.

Според говорителката на институцията Нели Иванова ултраскъпата кола е предназначена за "охранявано лице, посочено в чл. 3, ал. 1 и чл. 4 от Правилника за устройството и дейността на НСО". Всичко останало било класифицирана информация. Включително и с каква техника и с какви екстри е снабдена въпросната кола.

Понеже охранителната служба няма закон, началникът й еднолично решава за кого да е колата в зависимост от това какво се е уговорил с президента или с премиера, разкриха запознати. Подобна поръчка няма как да мине без одобрението на финансовия министър и на премиера, понеже става по извънбюджетно перо.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини