Мъже, крали кабели, отиват в пандиза

  • 12 юни 2013 19:22

  • 1307
  • 1
Мъже, крали кабели, отиват в пандиза
©

Окръжен съд - Добрич потвърди присъда на Районен съд - Балчик, с която на 28-годишния Исмет Р. Хасан и на 26-годишния Живко Милков от град Каварна е наложено наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първоинстанционният съд е признал Хасан за виновен в това, че на 27 май 2010 г. в землището на село Гурково, община Балчик, от сондаж на ВиК - Балчик, след предварителен сговор с Милков, като кражбата не е маловажен случай, чрез използване на технически средства - ножица за арматура и ножовка, и чрез ползване на лек автомобил "Опел Вектра", е отнел чужди движими вещи - 11 метра електрически проводник на стойност 534,84 лева от владението на ВиК.

Районният съд е разгледал делото като съкратено съдебно следствие, след като 28-годишният е признал вината си и фактите в обвинителния акт. По този ред му съдебният състав му е определил наказание лишаване от свобода за срок от три години, което е намалил с 1/3 и е постановил той да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от две години при първоначален строг затворнически режим.

Съдът е групирал наложените му по две други дела на Районен съд - Балчик, и по дело на Районен съд - Каварна, наказания и е определил, той да изтърпи най-тежкото от тях - две години лишаване от свобода при строг режим.

Със същата присъда Милков е признат за виновен в извършване на същото деяние след предварителен сговор с Хасан, в условията на повторност. По института на съкратеното съдебно следствие първоинстанционният съд му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от три години, което е намалил с 1/3 и е определил за изтърпяване 2 години лишаване от свобода за срок при първоначален строг режим. След групиране на наложените му по присъда на Районен съд - Балчик, и по три присъди на Районен съд - Каварна, наказания, решаващият съд е постановил, Милков да изтърпи 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Недоволни от наложеното им наказание, двамата са обжалвали пред въззивния съд присъдата. Окръжен съд - Добрич, като взе предвид жалбата на подсъдимите, изразените в съдебното заседание становища и доказателствата по делото, установи, че присъдата е правилна и законосъобразна и я потвърди.

Въззивната проверка констатира, че първоинстанционният съд не е допуснал нарушения на процесуалните права на Хасан и Милков. От доказателствата се установява, че двамата били стари познати и на 26.05.2010 г. вечерта Милков отишъл в дома на Хасан. Уговорили да отидат да крадат мед, тъй като нямали никакви парични средства, дори за хляб. Тръгнали с автомобила на Хасан "Опел Вектра", а от дома на Милков взели клещи, ножица за арматура и ножовка. От Каварна потеглили в посока Гурково, като минали покрай село Могилище и завили наляво. След полунощ на 27.05.2010 г. спрели колата до полезащитен пояс и отишли до сондаж, собственост на ВиК - Балчик. Там подсъдимият Исмет Хасан спрял тока и с помощта на арматурната ножица и ножовката двамата отрязали около 11 метра кабел. Чрез дърпане го измъкнали от земята.

В хода на разследването е установено, че същият е електрически проводник марка СВТ 3х120+90 кв.мм. Навили кабела на руло и го сложили в колата. Отишли на сметището в Каварна и изгорили изолацията му. На следващия ден Милков предал кабела на свидетел по делото, който изкупувал медни отпадъци. Изготвената по делото съдебно-оценителната експертиза показва, че отнетото имущество е на стойност 534,84 лева.

Въззивният съд намери, че Районен съд - Балчик, правилно е установил фактическата обстановка и е направил изводи за вината на подсъдимите. Съдът прецени, че данните за миналите осъждания на двете лица, са доказателство за отношение на пълно незачитане на установения в държавата правов ред. Това повишава обществената опасност на подсъдимите и налага определянето на ефективно наказание с цел тяхното поправяне и превъзпитаване към спазване на законите и добрите нрави, предупредително въздействие върху тях и отнемане възможността, те да вършат други престъпления. С тези аргументи Окръжен съд - Добрич прие, че изложените от Хасан и Милков аргументи за несправедливост на първоинстанционната присъдата са неоснователни.

Последвайте канала на

1307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
az

2013.06.13 | 18:02

1
Значи можело да се съди по бърза процедура за кражбите на циганите!Давайте!

Добави коментар

Водещи новини