Бизнесът готви секира - искат повишаване на извънредния труд

  • 11 юни 2013 07:38

  • 5562
  • 19
Бизнесът готви секира - искат повишаване на извънредния труд
©

Ние сме за насърчаване на бизнеса, но не за сметка на работниците. Това заяви пред БТВ вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той обвини работодателските организации че редлагат промени в Кодекса на труда, които ще ограничат правата на работниците. Да сме наясно че това няма да стане, отсече синдикалистът. Какъв точно документ, полюбопитства Данев. Пуснали сте вътрешен документ за обсъждане за промени в Кодекса на труда – увеличаване на извънреден труд, облекчаване за неговото полагане и т.н. В момента това се обсъжда от членовете на работодателските организации, разкри Манолов.

В момента има над 770 лицензионни и разрешителни режими и 420 квази режими. Освен това има и 180 незаконни режими от общините., каза Данев. В София ако се иска издаване на право на строеж за всеки район таксата е различна, докато в закона е записано, че трябва таксата да е разходопокривна т.е.дДа струва толкова, колкото е разходът на общината за издаването му.

Таксата битови отпадъци е противоконституционна, зависи от имуществото, а не от количеството отпадъци, каза Данев. Освен това един от съществените проблеми е скоростта на получаването на тези разрешителни. Случаите с ВЕИ централите е показателен – има инвеститори, които са подали документи навръх Коледа – 25 декември и са получили разрешение на 29 декември. В същото време други инвеститори е трябвало да чакат повече от 6 месеца, каза Данев. Трябва да запечатаме касичките на чиновниците, категоричен е шефът на БСК.

Данев каза, че четири-пет от строителните фирми са повишили оборотите пет-седем пъти, докато печалбата им една 1,5 пъти. Това е ярко доказателство за търговия с влияние и корупция при обществените поръчки, каза

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал търговете са предварително уговорени. Стигна се дотам, че се уговарят първи копки с една фирма преди да е минал конкурса, каза Велев. БСК препоръчва и няколко промени във начина по който се възлагат обществените поръчки – въвеждането на публичен регистър на дарителите на ведомства, задължение на държавата да подписва арбитражни клаузи, както и да се забрани общините да създават собствени фирми, с които да печелят обявените от самите тях обществени поръчки.

Последвайте канала на

Novini.bg
5562 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
инж.

2013.06.20 | 16:36

19
Отидете на летище Варна или т.нар. Концесионер - Фрапорт - ще видите как смените на дежурствата са по 12 часа, но извънреден труд се признава само на целогодишния персонал, за сезонния персонал извънреден труд не се признава и не се заплаща. Осигуряват те на 5 дневна работна седмица, 8 часов работен ден. Така че другарите от инспекцията по труда във Варна да кажат защо се допуска това? Законодателството е направено в полза на работодателите, а инспекцията по труда си затваря очите. Също така за една и съща длъжност заплатите се различават с 50 % в зависимост дали си сезонен или постоянен служител - лятото работата се увеличава в пъти, а заплатите на сезонните служители са в пъти по - ниски. Ало, инспекцията по труда?
Радо

2013.06.20 | 16:36

18
То и сега се работи извънредно само инспекцията по труда си затваря очите във България работодателите са станали робовладетели. Работника няма никакви права и не може да се оплаче щото след това е на улицата май искат да се работи по 24 часа седем дни в седмицата а накрая работника да плаща че е имал удоволствието да работи!
pan Wolodiyowski

2013.06.12 | 06:22

3
И без това никъде в БГ извънредният труд по нац. празници и почивни дни не се заплаща. В договорите пише, че работиш 8 часа, а реално те са 12- 14! Това не е демокрация- да работиш по договор за 600 лв. чисто да взимаш 480. Емиграция, ето го спасението.
факт

2013.06.20 | 16:36

17
Ами кой ти е крив че сме робско племе и си траем. Един да се опита да си потърси правата и 5 веднага ще се хвърлят да му вземат мястото че и тах да ги яздят.

2013.06.12 | 10:37

10
Не си прав,аз работя в частна фирма и всичко ми се заплаща.

2013.06.20 | 16:36

16
БИЗНЕСМЕН-РАБОТЕТЕ РОБИИ.ИСКАМ ДА МИ РАБОТИТЕ 24/7 САМО ЗА ХЛЯБА.ИСКАМ ДЖИПОВЕ ИСКАМ ЖЕНИ ИСКАМ СВЕТЪТ В КРАКАТА МИ.ИСКАМ ДА СЪМ БОГ.
Българин

2013.06.20 | 16:36

15
Ела те да видите какво става в провинцията ,как се експлоатират хората за минимално заплащане. Работещите нямат никакви права:ако искаш нещо ти шефовете ти отговарят като не ти харесва напускай. Такива фирми са: Мадара Ад-гр. Шумен, Павел и синове и Нес -гр. Шумен и още колко други. Да не говорим за собствениците направо се гаврят с работещите,но на кого му пука в България. Ако се оплачеш някъде или те гонят от работа или си плащат и всичко се потулва.. До кога това безобразие.
СБНЛ

2013.06.12 | 10:39

14
СБНЛ(СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЛЕГИОНИ+ГОРЯНИТЕ) ПОДКРЕПЯМЕ ПОЛИТИКА ТА НА ПАРТИЯ АТАКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ЕВРОПЕЙСКА СИЛА В РАЗВИТИЕТО НА СОЦИАЛНАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА ЗА СТРАНАТА НИ !!!
Гюро Михайлов

2013.06.12 | 10:39

13
За подслушванията - ни чули,ни видяли,ни разбрали.Даже ,че са в опозиция не предполагат.За наследството: 1)Те 3.5 години се оправдаваха със Станишев и избягаха( по-точно ББ а те не вярваха ,че това се е случило). 2)Борисов сам каза,че който управлява през следващите 6м до 1г щял да бъде политически труп защото положението у НАС и в Европа е много "розово".3)В контрабандата са шампиони( най-глямата до момента).4)Популизма бе гвоздеят в PR амплоато на ББ а ГОРДЕЛИВОСТТА и ХВАЛЕБСТВЕНОСТТА бе завладяла всички ТЯХ ,егоцентричността особено НЕГО.
Гюро Михайлов

2013.06.12 | 10:38

12
КАКВО НЕЩО Е ЖИВОТА ПОЛУГРАМОТНАТА ПРОДАЖНА МУТРА ББ-ВИНЕТУ КАКТО САМ ПРИЗНАВА Е БИЛ ИНСТРУКТИРАН В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ДА СЕ НАГЪРБИ СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА ПАРТИЯ КОЯТО ДА СПРЕ УСТРЕМА НА АТАКА ,ТОВА ТОЙ ГО ЗАЯВЯВА В РАЗГОВОР С ПРОФЕСОР КРЪСТЬО ПЕТКОВ , ТОГАВА НА ВЛАСТ Е ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ И АТАКА ЗАПОЧВА ДА ИЗПРЕВАРЯВА ПО ПОПУЛЯРНОСТ БСП ,КОЕТО Е УЖАС ЗА ЕВРЕЙСКИТЕ КУКЛОВОДИ НА БЪЛГАРСКИЯТ ГРАБИТЕЛСКИ ПРЕХОД ,ЗАТОВА ЗАПОЧВА ДА СЕ ИЗГРАЖДА МЕДИЙНИЯ ОБРАЗ НА МУТРАТА(МАЧО) И НЕГРАМОТНАТА ТИКВА ЗАПОЧВА ДА НЕ СЛИЗА ОТ ЕФИРА НА ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ.РЕЗУЛТАТА Е ,ЧЕ СПЕЧЕЛВА ИЗБОРИТЕ СЪС СЛУЧАЙНО СЪБРАНАТА ОКОЛО НЕГО ШАЙКА ОТ БИВШИ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ НА БКП ,КОИТО ГИ ОБЕДИНЯВА САМО И ЕДИНСТВЕНО КЕЛЕПИРА НА ВЛАСТА. ПОМНИМ ОЩЕ НА ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ ПО ОТКРИВАНЕТО НА ПРЕДИШНИЯ 41 ПАРЛАМЕНТ ПОЛУГРАМОТНАТА МУТРА С ПРЯКОР ТИКВА ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ ОБРЪЩА КЪМ ЛЯВАТА ЧАСТ НА ПАРЛАМЕНТА КЪДЕТО СА БСП И ЗАЯВЯВА НА ВСЕУСЛУШАНИЕ ,ЧЕ ТЕ ТРЯБВАЛО ДА МУ БЛАГОДАРЯТ ,ЧЕ АКО НЕ БИЛ ТОЙ ,ТО АТАКА ЩЯЛА ДА БЪДЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ,ЗА ЗЛА УЧАСТ НА ПОЛУГРАМОТНАТА МУТРА НАРКОТРАФИКАНТ НА АНФЕТАМИНИ ББ ДНЕС 4 ГОДИНИ ПО КЪСНО ВМЕСТО ДА (УНИЩОЖИ) АТАКА ЗА КОЕТО ГО НАЗНАЧИХА НАЧАЛНИЦИТЕ МУ ОТ ЦИОН ,АТАКА Е ПО СИЛНА ОТ ВСЯКОГА И ВОЛЕН СИДЕРОВ САМО С ЕДИН ГЛАС ЗА РЕГИСТРАЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА УНИЩОЖИ ПОЛИТИЧЕСКОТО ГМО ГЕРБ СЪТВОРЕНО В ЛАБОРАТОРИИТЕ НА АМЕРИКАНСКОТО И ЕВРЕЙСКО ПОСОЛСТВА ,ЗАТОВА Е СЕГА ТОВА ГЕРБАВО КВИЧЕНЕ НА УМРЯЛО СРЕЩУ СИДЕРОВ ОТ КРАДЛИВАТА КОРУМПИРАНА ПАСМИНА ОТ ГЕРБ И ЕВРЕЙСКАТА тв,бТВ
Петър Петров

2013.06.12 | 07:06

9
Целта на ГЕРБ да е била спирането на АТАКА?! Ти у ред ли си?
Петър Петров

2013.06.12 | 06:18

1
Целта на ГЕРБ да е била спирането на АТАКА?! Ти у ред ли си?

2013.06.12 | 10:38

11
Най-неприятното е че когато истината излезе наяве /т.е. когато сегашното правителство евентуално установи официално че не може да се справи, недай Боже, благодарение на бившото мутри/ ще бъде късно и всичко пак ще бъде на наш гръб. Тогава ще разберете коооолко са ни съсипали тиквите.
aaaa

2013.06.12 | 07:06

8
ами защо чакате ,излизайте и си търсете правата стига сте писали само в нета

Добави коментар

Водещи новини