Бивш служител на ЦРУ разкрил подслуванията в САЩ

  • 10 юни 2013 08:53

  • 1903
  • 2
Бивш служител на ЦРУ разкрил подслуванията в САЩ
©

Бившият служител под прикритие на ЦРУ, 29-годишният Едуард Сноудън, е главният източник на изтеклата информация за незаконното подслушване от правителството на САЩ. Самоличността му е разкрита по негово желание. В момента той се намира в Хонконг.

Информацията за нерегламентирано следене и подслушване се появи миналата седмица на страниците на "Вашингтон Поуст" и "Гардиън". Новината разтърси из основи американските спецслужби и повдигна множество въпроси. Публикациите твърдят, че властта следи телефонните и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Google, Facebook, Skype и YouTube. Всички замесени в скандала отричат да са давали право на достъп на правителството до своите бази данни.

В интервю за "Гардиън" Едуард Сноудън казва, че не желае да живее в общество, в което се документира всяка негова стъпка. Решил се е на крайната стъпка, след като шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на Агенцията за национална сигурност при наблюдението на комуникациите на частни лица. Ерик Сноудън е категоричен, че няма да се върне в САЩ и ще търси политическо убежище във всяка държава, която "вярва в свободното слово".

От Вашингтон заявиха, че започват мащабно разследване на изтичането на неразрешена информация в медиите.

Последвайте канала на

1903 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БУТАЧА

2013.07.03 | 15:07

1
ВИДЯХ ТЕ ЛИ ЧЕ Е ТАКА В ЦЕЛИЯ СВЯТ.И ТУК КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ СЪЩОТО ЩЕ ВИДИТЕ.
О, безумни робе!

2013.07.03 | 15:08

2
Така е, но не трябва да е така.

Добави коментар

Водещи новини