Овчаров и Моллов се скараха за религията на българите

  • 09 юни 2013 10:49

  • 6654
  • 24
Овчаров и Моллов се скараха за религията на българите
©

Цялата ни държава през последните 4-5 години живее в атмосфера на агресия, биенето по гърдите кой е по-голям националист ме вбесява. Смятам, че национализмът и патриотизмът е начинът по който действаш през целия си живот без да го афишираш, заяви проф. Николай Овчаров в студиото "На светло с Люба Кулезич” по Нова телевизия.

Тема на разговора бяха босненските пирамиди, които проф. Овчаров смята за тюрлюгювеч. Преди 25 000 е времето на неандерталците, за какви пирамиди говорим, каза по повод направените през месец май изказвания на Семир Османагич за откритите в Босна пирамиди, проф. Николай Овчаров.

„В Родопите за 30 години работа съм извадил руините на 18 християнски църкви, 4 манастира“, посочи той своя пример за патриотизъм. Според него, това е начинът да си патриот – да работиш тихо и кротко дълги години в полза на родината. „Всичко останало са кръчмарски номера“, коментира археологът.

Ефрем Моллов, председател на Европейски институт „Помак“, обясни своята позиция така: „Патриотизмът и национализмът го разглеждаме на много по-различно ниво. Ние го разглеждаме на макрониво. На микро ниво не води до нищо добро в държавата, защото той разделя. Когато всеки знае какъв е, какъв му е коренът, това означава, че признакът „разделяне“ не важи. Защото ние изповядваме една ценност, която трябва често да се обяснява. Ние сме хора, които много обичаме Всевишния.”

Двамата, обаче, влязоха в сблъсък, който засегна и основни постановки в историята. „Да говорим по същество. Тия празни приказки, макро, микро. Обяснете какво точно пише във вашата книга“, призова Овчаров.

Тогава Люба Кулезич щрихова някои от най-фрапиращите идеи, заложени в книгата на Ефрем Моллов. Като това, че Кирил и Методий са предатели, че княз Борис Първи е разтурил българската империя под византийски внушения, покръствайки българите, а помашката нация е легитимен продължител на прабългарския народ и държава, която според Моллов е империя. Основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът.

„Това, че вие сте историк, означава ли, че разбирате религията на прабългарите?“, попита Моллов. „Разбира се, с това се занимавам 30 години. А това, че вие не сте историк, значи ли че разбирате?“, отвърна му Овчаров и припомни, че българският народ е по-древен от исляма.

„Вие откъде знаете, че в Родопите, особено в Западните Родопи, сте изкопали църкви“, попита Моллов. Двамата с археолога се скараха за конкретни обекти – църквите в Гела и Момичловата крепост. Според единия, те са били мюсюлмански средища, а според другия – християнски.

„Как откъде знам? Четете литература! И не ми казвайте да си изям дипломата. Защото моята диплома е по история, не за пчеларство“, сопна се Овчаров.

Когато държавата е на всички хора признакът разделение не важи, заяви Моллов в отговор на водещата, че с идеята си да превърне помаците в официален етнос е опит за ислямизация. „Заради това, че имаме различен произход от някои други групи в България, нас ни делят“, оплака се Моллов, но веднага беше срязан от археолога: „Кой ви дели?“.

„Нека всеки да си каже дали е помак“, призова Моллов. Овчаров пък разказа впечатленията си от Златоград, където живее през част от времето си, и където населението е 60:40 християни и мюсюлмани. Там думата „помак“ не се използва. „Всички живеем заедно и няма да позволим да ни делят“, категорични били местните хора. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
6654 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2014.02.25 | 23:32

24
Neka balgarskite vlasti da posledvat siriskite vlasti i da vidyat kak se uvajavat nay-razli4nite religii!!! Sramota e za Balgaria!!!
историчар

2014.02.25 | 23:31

23
Помака вероотстъпник и родоотстъпник да мълчи , под църквите в Плиска и Преслав са намерени зороастрически храмове , сиреч държавната религия на Дунавска България е зороастризмът , отделно , управляващият род Дуло е християнски , отделно силно разпространен е и тангризмът, най-вероятно приет под влияние на тюркските племена по-пътя от Памир до Европа , България е страна на религиозната свобода , ако помаците в действителност са били потомци на огнепоклонниците , нямаше сега да са живи, зороастризма е смъртен враг за исляма , щяха да са избити до крак , по-скоро са трако-славянска смес , идеята , че Борис е предател помака е насажда с цел да отхвърли християнството , а Борис просто е следвал примера на Константин и Византия , една религия която да му позволи да спои народа си в едно , религия която да му позволи и да наложи културното влияние на България над огромното славянско море

2014.02.25 | 23:30

22
Помаците нямат различен корен от българите. Разделението не идва при Покръстването. Идва при нашествието на чалмите. Тогава насила правят част от населението мюсюлманско - това са помаците, или казано по друг начин - БЪЛГАРОмохамедани. Тези хора трябва да осъзнаят, че не са по-различни от нас, да не се турчеят. Защото стават нелепи като македонците с 10 000 годишната си история.
v otg. na 0

2014.02.25 | 23:28

21
Saglasna sam balgaro-mohamedanite i balgarite sa ot edin koren...A s tova, 4e sa potur4eni-tova e ot istoriyata na komunizma-pionkata na tsionizma..., da porajda omraza mejdu horata....Tova 4e ima podzemni ostanki ot tsarkvi i... e neshto normalno, takiva gi ima i v Sauditska Arabia, kadeto naselenieto 100% e musulmansko... Dayte prioritet na tolerantnostta!!!!S uvajenie kam dobrite balgari!!!
Момчил

2014.02.25 | 23:27

20
Помака твърди ,че през 9 век болярите от Търново избягали в Родопите и там приели мюсулманската вяра. По това време в Царство България е нямало кьорав турчин.Турците-селджуити през 9век се завирали из пещерите на Анадола и чак през 13 век завладяват България.И от тогава започва тяхното ПРИСЪСТВИЕ-избирай ДРЪВНИК или ФЕС МОЛЯ.Четете ИСТОРИЯТА!!!!!!!

2014.02.25 | 23:26

19
ДАНС дремят !
Българин

2014.02.25 | 23:26

18
абе я всички ,които не се смятат за българи да изчезват от БЪЛГАРИЯ със скоростта на бит педераст,че приготвям автомата...!бля бля,като иска циганинът ислям-МАРШ В ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!няма нужда въобще да ме убеждава в неговите си измислени глупости.....я айсиктир! ЯСНО ЛИ ВИ Е?
Саликата

2014.02.25 | 23:25

17
Според българските фашисти, помаците могат да се наричат всякак и всякакави, но само не и помаци.
Белла

2014.02.25 | 23:24

16
Аз съм на мнение,че помаците са си предатели и в основа на това е ,че са си сменили религията.От това по-голямо предателство няма и от тук нататък няма какво повече да го обсъждаме,предателя си остава предател. В годините това мое твърдение се доказа ,а сега някой си направил институт" Помак",след малко ще искат и език помак да им признаем.ѝРазбира се,сега ги подпомагат ислямски организации от Изтока и разбира се Турция,които имат интерес все повече да погубват българската нация и християнството. Мастити магистрати,също предатели си затварят очите,под тежестта на банкнотите и не правят нищо,за да спрат тези безумни,анти бг организации,сдружения ,институти и училища .

2014.02.25 | 23:22

15
За помаците не знам, ама точно Овчаров да ми говори за скромност - айде, нема нужда! Тоя, който копае след иманярските набези и след подялбата с мафията и после вика медиите да го снимат. Оня същия, който каквото намери и бърза да се окичи с него, при положение, че никой уважаващ труда си археолог не би го направил. Това са древни артефакти, които корозират при всяко пипане. Често пъти говори пълни глупости, но тъй като хората не са запознати и приемат казаното от него за истина. Оня същия, който не е никакъв професор! Завършил е някакъв си Международен славянски университет в Москва, който преди няколко години беше обявен за нелигитимен. Награден от ордена на Тамплиерите в България, в който всички знаем какви хора членуват. Срам за баща си е тоя клоун!

Добави коментар

Водещи новини