Камериерката на Строс - Кан може да изкара милиони

  • 29 юли 2011 10:49

  • 1283
  • 0
Камериерката на Строс - Кан може да изкара милиони
© gettyimages

Адвокатът на Нафисату Диало Кенет Томас обяви, че ще заведе гражданско дело за сексуалното посегателство над клиентката му от бившия шеф на Международния валутен фонд, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

В тази сфера американското правосъдие се отличава от френското и Диало може да получи милиони долари обезщетение. Според американските закони тъжителката няма нужда да се основава на евентуална осъдителна присъда срещу Доминик Строс-КанДоминик Строс-Кан  Доминик Строс-Кан - фрeнски политик и  икономист. Роден на  25 април 1949 г. в Ньой. Завършва по наказателно дело, за да му поиска обезщетение за нанесени морални вреди. Поводи има - например, че заради скандала някои вестници я нарекоха проститутка, пише "Фигаро", като се позовава на американски и френски юристи.

В САЩ в съдебната практика има друг случай на оневинена от наказателен съд видна личност - футболиста О Джей Симпсън, който обаче по гражданското дело срещу него беше признат за виновен и осъден да изплати обезщетение от 33 млн долара.

За обвинителката на Строс-Кан евентуалното второ гражданско дело се очертава по-добро от първото за извършено криминално деяние, което би могло да бъде прекратено в края на август. По гражданското дело съдебният състав ще бъде само от 6 души, а не от 12 както по наказателното. В гражданския процес на жертвата ще е нужно мнозинство, за да получи исканото обезщетение. При наказателното дело е необходимо единодушно решение на съдебните заседатели. В първия случай става дума за пращане зад решетките на влиятелен финансист, а във втория - само да се бръкне в портфейла му, отбелязва "Фигаро". Това второ гражданско дело може да се проточи няколко седмици, но със сигурност ще породи бурен медиен интерес, прогнозира вестникът.

Във Франция обезщетенията при спечелено гражданско дело са много по-малки. Диало би получила едва няколко хилядарки, припомня "Фигаро".

Последвайте канала на

БТА
1283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини