Митничари успели да прикрият "светещ" рушвет

  • 06 юни 2013 06:27

  • 3296
  • 3
Митничари успели да прикрият "светещ" рушвет
©

Четирима митничари се оказаха истински факири, след като успяха да скрият светещ рушвет. Инспекторите от пункта Гюешево бяха изненадани внезапно при акция на ГДБОП в петък следобед, пише Монитор.

Разследващите действали по сигнал от шофьори, които твърдели, че са изнудвани да плащат рушвети, за да минат границата безпроблемно. Поради тази причина били подготвени белязани банкноти и скрити камери, с които престъплението било документирано.

Когато спецполицаите пристигнали на Гюешево и започнали да претърсват митничарите и работните им места, от банкнотите нямало следа. В същото време обаче ръцете на служителите светели, защото банкнотите предварително били обработени със специално фосфоресциращо вещество, което свети на UV лампа, научи „Монитор”.

В търсене на рушвета разследващите преровиха дори кухнята в административната сграда на митниците, но без резултат. Сега кой ще оправи след вас? Щетите кой ще покрие, като изпочупихте всичко недоволствал един от митническите служители след обиска на ченгетата в кухнята.

По-късно пачките били намерени в дома на единия от задържаните в Кюстендил. Окръжният съд в града вчера остави зад решетките инспекторите Красимир, Михаил, Данаил и Атанас. „Досъдебното производство е за това, че в условията на продължаващо престъпление са поискали и приели дар, който не им се следва, за да не извършат действия по служба. Подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреби със служебно положение“, коментираха от прокуратурата в Кюстендил. Обвинителите обаче отказаха да посочат какъв е бил размерът на откритите пари в дома на Данаил.

Наблюдението на пункта е било осъществено през последните два месеца, когато бяха разплетени няколко афери със служители. Първият случай, за който „Монитор“ вече писа, беше свързан с пропускането на 6 камиона с чесън. Тогава 5-има митничари бяха пуснали тировете като празни, въпреки че в тях били превозвани по 18 тона чесън. Нанесените щети на държавата възлизаха за над 600 000 лв. за невнесени мита и ДДС.

Веднага след случая последваха и уволнения, като част от служителите внезапно се разболяха. Само месец по-рано още един човек беше отстранен от пункта отново заради пропускане на фиктивни камиони. Така бройката на злоупотребилите надхвърля 10 човека.

Последвайте канала на

Novini.bg
3296 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
o&k

2013.07.22 | 18:51

3
Тия гадни ченгета дето хващат митничари ,ако бяха на тяхно място мислите ли че нямаше да вэемат дори повече?

2013.07.22 | 18:51

2
Там ако не се лъжа началник смяна е на Мая Манолова бившия мъж.. От къде ли са разбрали за акцията??
беден човек

2013.07.22 | 18:51

1
тези митничари не се наядоха.Такива трябва да лржат в затвора поне 10 години-само ъака ще спрат.Защото такива например в Китай ги разстрелват

Добави коментар

Водещи новини