Орешарски: Министрите няма да почиват лятото

  • 05 юни 2013 13:54

  • 6603
  • 40
Орешарски: Министрите няма да почиват лятото
©

Разгледахме част от неотложните стабилизационни мерки - увеличава се размерът на помощта за първокласниците, майчинските и социалните помощи. Обсъдихме и редица други въпроси - ще организираме среща с работодатели и синдикати, за да се сформира работна група, която да реши намаляване на някои административни такси.

Това каза на пресконференция след заседание на Министерски съвет премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Той съобщи още, че министрите няма да излизат в отпуска това лято, за да могат да решават належащи проблеми. По думите му за първото заседание на министерски съвет е имало събрани наистина много точки, повечето от които той е върнал по министерствата да ги преразгледат и върнат, ако е необходимо. Разгледани са още теми за фискалната политика. Обсъдихме и други въпроси, за които не сме приемали решения, каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Според него пътят, по който трябва да се върви, е възстановяване на икономиката и насърчаване на икономическото развитие, защото всички други инструменти дават временен ефект. Основното усилие ще насочим към възстановяване на бизнесклимата, насърчаване на инвестициите - предимно местни, но и чужди.

Правителството може само по-справедливо да преразпределя. Ако ме попитате кога ще стигнем средноевропейското ниво, периодът е дълъг, посочи Орешарски. По думите му България никога не е била по-зле.

Ще бъдат подпомогнати още над 14 000 първокласници, 4 900 000 лв. са отпуснатите средства, съобщи социалният министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва. Той обясни подробно взетите решения за увеличаване на еднократната помощ за първокласници, социални целеви помощи за отопление, за увеличаване на майчинските. Министерски съвет прие протоколно решение за мерки в социалната сфера. Основният мотив за предлаганите мерки е предлагане на допълнителна специална подкрепа на най-засегнатите от кризата в България, каза той.

По думите му при отпускане на помощта за първокласниците целта е превенция за ранното отпадане на децата от системата на образованието. Сумата от 26 900 000 лв. е отпусната по другите две мерки: за помощ за енергийните разходи и за родителите на деца до 2-годишна възраст.

Трябват ясни гаранции, че ще се създава една нова бизнес среда и няма да има административен натиск, за да е по-лесно инвестирането и да се освободят нови работни места, заяви финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас. Според него има риск от неизпълнение на приходите в бюджета от малко над 1 милиард лева. По отношение на разходите, също има риск от допълнителните разходи, защото има редица разходи, които са отлагани, за да бъдат изпълнени от следващо правителство, каза Чобанов.

По думите му основен проблем са просрочени задължения. В момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2.4% от брутния вътрешен продукт. Моят съвет към министрите беше да търсят вариант за оптимизация. Вратата към допълнителни разходи не може да се счита за отворена, заяви Чобанов. Възможността за плащане на данъци изисква преди това да има доходи. Това може да се случи от една страна чрез ясни гаранции, че ще се създава една нова бизнес среда, ще се престане с този административен натиск, за да се покаже, че бизнесът може отново да инвестира, да се създават нови работни места, каза министърът на финансите. Той увери, че няма да се актуализира бюджетът, а само ще се оптимизират сумите. Няма да достигнем дефицит 4%. Просрочените задължения и допълнителните искания, които постъпват, са в размер на 830 млн. лв., съобщи министърът на финансите. По отношение на дълга – и там имаме ограничение по бюджет, с което трябва да се съобразим, каза Чобанов.

Премиерът Орешарски потвърди подаването на оставката на ДКЕВР Евгения Харитонова, както и на цялото ръководство на дружеството. Той увери, че до края на работния ден ще станат ясни новите имена в ДКЕВР. Според Орешарски енергетиката е в много тежко състояние, но правителството няма да допусне ново увеличение на цените.

По думите на Орешарски данъците са само един от факторите за насърчаване на икономиката. Той каза, че българската данъчна система в настоящия си вид е между най-добрите, от гледна точка насърчаване на стопанската активност. По отношение на данъчната система няма какво толкова да се направи, каза Орешарски и добави, че само благоприятната данъчна обстановка стимулира инвестициите.

Аз и правителството ще работим така, че да уверим всички българи, че работим за интересите на хората. Надявам се, че ще убедим и привържениците на други политически партии, че работим и за техния интерес. Приехме засега само социални мерки, те не са достатъчни, но са належащи, ще продължим да работим в тази насока.

През 1979 година съм завършил медицина, а що се касае до обвиненията срещу мен за издадена фалшива диплома по здравен мениджмънд, ще помоля да се запознаете с решението на съда. Така отговори социалният министър на въпрос защо е поел този пост, при условие че името му е замесено в скандал с фалшива диплома.

Може би са ми необходими още няколко дни по отношение на областните управители. Аз лично нямам достатъчно широк кръг познати във всички региони на страната, за да бъдат изцяло мое решение. Ще се съгласувам с всички парламентарни сили, които подкрепят кабинета, каза министър-председателят. По думите му заместник-министрите също ще бъдат съгласувани с парламентарните сили. При тях е обратен проблемът – има повече кандидати, отколкото са бройките, и трябва да преценим персоналните качества на всеки от тях с ресорите, за които ще отговарят. Ще следвам логиката на съставяне на кабинета – ще има, на първо място, професионалисти в съответната сфера, а след това други характеристики, каза Орешарски.

Той съобщи, че сега в парламента се разглежда въпросът за началник на ДАНС, но на този етап не са обсъждани никакви имена и не трябва да се спекулира с нито едно име. Името на Момчил Андреев не е обсъждано за зам.-министър на финансите, посочи Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

На въпрос какви ще са промените в МВР, премиерът каза, че министерството няма да продължи да функционира по този начин. МВР показа сериозни дефекти в работата в последните четири години. МВР трябва да започне да работи в интерес на хората и да видим по-отчетливи резултати от неговата дейност, като за тази цел са необходими и някои промени, които в момента извършваме, заяви Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

По отношение на външната политика ще имаме пълна приемственост в този аспект. Ще работим за добри отношения с всички наши съседи, каза той. Уважаваме избора на турския народ по отношение на неговото правителство, така че ще работим за добросъседство, отговори Орешарски на въпрос за ситуацията в Турция.

Шистов газ никога не е присъствал в приоритетите. Знаем отношението на обществото към шистовия газ. В програмните приоритети не е записано отпадане на мораториума на шистовия газ, заяви Орешарски.

На въпрос на протестите срещу правителството му, Орешарски каза, че е разочарован, че ги е имало на втория ден, след като е обявено правителството. По думите му това е рекорд в политически план. Обикновено има толеранс от 100 дни. Давам си сметка, че нямаме 100 дни. Българските граждани очакват с напрежение първите стъпки на кабинета, каза Орешарски.
 

Последвайте канала на

6603 40

Свързани новини

Коментари 40

Добави коментар

2013.06.06 | 14:40

40
Още по-зле значи, че ще крадат без почивка. Не зная защо, но имам усещането, че тоя пич, също така ще изсер* един още един огромен пацул, който няма да може и с овчарски скок да се прескочи.

2013.06.06 | 09:46

39
Ще се опитат да ви попречат,но Вие сте на прав път,пълна подкрепа на тва правителство,очакваме да махнете и тавана на пенсиите,за напред и плоския данък,нека видят некадърниците как се управлява ДЪРЖАВАТА!!!

2013.06.06 | 07:24

38
Обмислят как да събарят валутния борд

2013.06.06 | 07:24

37
Да теглят насъбраните пати от държавни и общински фирми концентрирани в една банка
Каква почивка, няма време за кражби !

2013.06.06 | 05:31

36
каква почивка, каналите за кражби трябва да се организират!

2013.06.06 | 05:31

35
олигарски + васил божков. може би васил божков е истинския преимиер

2013.06.06 | 05:31

34
Орешарски: Министрите няма да почиват лятото - В БЪЛГАРИЯ
ПЕС/ФЕС/ЦАЦА

2013.06.06 | 05:31

33
" Министрите няма да почиват лятото" Уха колко "добрини" ще ни направят!!! МУААААААХАХАХААХАХ

2013.06.06 | 05:30

32
Естественно Орешарски - те са Починали одавна твойте Министри
.

2013.06.06 | 05:30

31
znaci skoro si podavah oatavkata za 3 m. otpusk ne ce polaga

2013.06.06 | 05:30

30
Разбира се не трябва да се губи ценно време,не се знае до кога ще бъдат на власт,а работа има да се върши,едни сделки трябва да сключат...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини