150 лекарства са изтеглени от пазара заради ниски цени

  • 03 юни 2013 13:25

  • 1560
  • 0
150 лекарства са изтеглени от пазара заради ниски цени
©

Над 150 лекарства са изтеглени от родния пазар през миналата година, съобщиха от Българската асоциация на търговците на едро на лекарства.

Причината е, че цените на тези медикаменти в България са станали толкова ниски, че не представляват атракция за производителите на лекарства. Става дума основно за лекарствени продукти за онкологични и кардиологични заболявания, поясни Димитър Димитров, президент на асоциацията.

Експертът допълни, че липсата на тези продукти се компенсирала много трудно - донякъде с генерични медикаменти, както и с нови регистрации, на каквито от бранша се надяват.

Според търговците на лекарства не намаляването на цените на медикаментите е начинът да бъдат намалени разходите в здравеопазването.

Нужно било преструктуриране на цялата система. „Всеки, който идва на власт обаче, си дава сметка колко е трудно това преструктуриране и се захваща с цените на лекарствата", допълни Димитров.

По думите му промяната на тези цени сама по себе си крие определени рискове и много от тях са с негативни последици.

„Все пак съществуват механизми това да се случи и един от тях е чрез намаляване на ДДС за лекарствата а не надценките на лекарствата, които и без това преди година бяха намалени с 2%", добави Димитров.

Здравният министър Таня Андреева отказа коментар по темата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини