КАТ подгони велосипедистите за светлоотразители и звънци

  • 03 юни 2013 06:17

  • 2310
  • 5
КАТ подгони велосипедистите за светлоотразители и звънци
©

15 колоездачи са били глобени в София от началото на годината, съобщиха за „Монитор” от столичния КАТ. Нарушенията, за които са били санкционирани, са за каране в насрещното движение и липса на звънец или светлоотразители на колелото.

Глобите им се налагат с фиш от 10 до 50 лева. Летенето срещу потока от колите била и една от най-често срещаните причини за катастрофи между велосипедисти и автомобили (между 15-20% от всички произшествия). Карането срещу движението понякога е основано на страха от това да не ви ударят отзад и чувството, че възможността да наблюдавате колите срещу вас е достатъчно условие за предотвратяване на катастрофи. В действителност велосипедистите рядко биват блъскани отзад твърдят от КАТ.

„Много колоездачи намират за странно това, че ги спираме. Те обаче са участници в движението и трябва да се съобразяват с правилата. Това е за тяхна лична безопасност”, категорични бяха пътните полицаи. Те постоянно били в диалог със Столична община и с различни велоорганизации, за да намерят решение как улиците в София да станат по-безопасни за любителите на колелетата. По време на срещите са набелязали най-опасните места за колоездачите. Това са предимно централните части на града, където има синя зона, както и по-натоварените кръстовища. Заради паркираните коли велосипедистите са принудени да карат по пътното платно, а много от тях не спазват сигнализацията на светофарите.

Според пътните полицаи най-критичните места за велосипедистите в столицата са девет. Това са кръговите на Руски паметник и Сточна гара, бул. „Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Христо Ботев”, Орлов мост, бул. „Васил Левски”, ул. „Опълченска”. Там не навсякъде има обособени велоалеи, а потокът от коли е изключително голям. Велосипедистите обаче не се съобразяват с това и в час пик се промушват между автомобилите, не обръщат внимание на знаците, не сигнализират за намеренията си и често се озовават на капаците на возилата. От Пътна полиция ежедневно пращали екипи към тези критични места. Освен това катаджии обикаляли и крайните квартали, където колите летели с бясна скорост по малките улички.

Последвайте канала на

Novini.bg
2310 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
куку

2014.05.08 | 18:48

5
Следват пешеходците,отразителни жилетки и лампи на главите,денонощно.

2014.05.08 | 18:48

4
И това няма да им помогне! Повечето пешеходци са като овце- пресичат както си искат и където си искат и са причина за много ПТП та! Нямат елементарна култура! Същите блейки са и повечето велосипедисти!
MMP

2014.05.08 | 18:48

3
Ма Божеее... велосипедистите тръгнали да спират. Те пешаходците са 100 пъти по-опасни и предизвикват катастрофи. Да не говорим за бабичките и старците, които както ходят напред решават да се изстрелят настрани, за да пресичат (и то не на "зебра"). В това число слагам и майките, които не гледат децата си, а си пият кафето и си клюкарят с дружките си, а децата тичат по улицата (вината не е тяхна, а на родителите). Айде оправете държавата, че то тук вече не става за живот, пък после санкционирайте велосипедистите...

2014.05.08 | 18:47

2
Най-опасни са пешеходците на пешеходните пътеки. Които пресичат внезапно. Новия правилник ги "съветва" преди да минат да си вдигнат ръката, но това явно трябва да стане като задължение. Защото разни хора, разни характери и нужди.
mm

2014.05.08 | 18:47

1
"Нарушенията, за които са били санкционирани, са за каране в насрещното движение" ... ако знаете колко философи има, че така се карало.. .в насрешното в няй-лява лента!!!!!...... Още МНОГО ми се иска да се глобят всички колоездачи, които пресичат карайки колелата си, но като пешеходци. Сиреч: кара в мойта посока, като нормално немоторно превозно средство, но когато НИ светне червено той зацепва няляво да "пресича". Или аз правя десен завой, той се движи СРЕЩУ мен на колелото, но се ползва с предимството на пешеходците. И нестига това ами си карат бързо...

Добави коментар

Водещи новини