Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

  • 02 юни 2013 06:38

  • 2609
  • 5
Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
©

Днес се навършват 137 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

По традиция, и тази година, на 2 юни в 12.00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.


Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Годишнината от смъртта на поета ще бъде отбелязана в цялата страна

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2609 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.06.06 | 19:33

5
Поклон пред светлата им памет!Колкото и да ни е трудно,в България са се раждали личности,милеейки за нея.Днес, в нашето село също ще сложим цвете пред Ботев четник-Петър Паскалев,убит на Милин камък.Това младо момче нямаше да остави костите си,ако неговият баща....не го е спасил като малък.Паскал воевода се откъсва от четата на Панайот Хитов и се предава на турците в Сливен.Жена му тръгва из Балкана над селото,където се укриват и плачейки, явно я чува,че турците са хванали двете им момчета.Тук П.Хитов в книгата си го нарича предател,но Никола Аджемов от ареста започва да издава всички Хитови помагачи.Паскал е избрал да бъде бъде първо баща и ги е спасил.Поклон!
Ares

2013.06.06 | 19:33

4
Ах, за каква държава загинахте. Сега ако бяхте живи да видите в какво сме се превърнали.... Дълбок поклон за един достоен българин, ти ще живееш вечно, както всички загинали за родината.
енчев

2013.06.06 | 19:32

3
спи спокойно спи и не се събуждай за да видиш в какво превърнаха държавата и народа за които даде живота си
1.3.1.2

2013.06.06 | 19:32

2
Поклон!Жалко,че в днешно време има много българи,които нито знаят,нито ценят делата на Ботев и Левски!
ROKSANA

2013.06.03 | 15:06

1
В памет на БОТЕВ от ПРОКУДЕНИТЕ ИМИГРАНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ. Българска нарона песен от Началото на Третото Хилядолетие Тъжна песен пиле пей, пиле пей в гора зелена Песен тъжна за народ Балкански за племе българско. Защо народе си така обосел, обосел още огладнел ? Чума ли мина през твоите земи? Война ли те народе така разори ? Чер арапин ли те зароби , в тежки окови ли те окова Че не смееш на народе да вдигнеш глава ? Гора си на пиле говори Юнаци съм в мене криела , де са си рода бранили и за сиромаси гинели, И Ботев помня и Левски и Хитов храбри бойвода Но 23 години юнак не видех и 23 годинирод български робува и от се българско се откасува Баш изедници в голям конак седят народни пари ядат, България още продават, продават още даряват. Че народ без окови окован е, с разбойници го грабят , грабят още насилват. Та палчи пиле заедно да плачеме че да си Марка събудиме та да си народ отроби от тез пусти вапници ДУШМАНИ.

Добави коментар

Водещи новини