Новият лидер на "Ал Кайда" похвали протестиращите в Сирия

  • 28 юли 2011 21:16

  • 1159
  • 0
Новият лидер на "Ал Кайда" похвали протестиращите в Сирия
©

Той заяви, че тяхното движение, което има за цел да събори авторитарния лидер на страната, се корени в по-голям регионален конфликт със САЩ и Израел.

Седемминутното, публикувано в интернет от медийния клон на „Ал Кайда”, според анализите е записано миналия месец. В средата на юни „Ал Кайда” обяви, че Зауахири е избран за лидер на терористичната мрежа.

Във видеото Зауахири нарече сирийския президент Башар Асад „лидер на криминална групировка, която е подобна на други предателски групировки”.

В обръщение към протестиращите Зауахири се опитва да свърже мрежата си с народното им движение, а Асад – със САЩ.
„САЩ, които си сътрудничиха с Башар Асад по време на целия му режим, твърдят днес, че застават до вас, когато видя, че той е повален заради земетресението на вашия гняв”, твърди Зауахири.

Подобни закъснели декларации за подкрепа, които „Ал Кайда” е правила и преди, са приемани от експерти по сигурността като доказателство, че продемократичните движения са оставили „Ал Кайда” в голяма степен наблюдател.

Лидерите на организацията, първо Бин Ладен, а сега и Зауахири, се борят да се доберат като послание до младите демонстранти, които очевидно малко се облягат към тяхната идеология.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини