Скакалци нападнаха Кърджалийско

  • 30 май 2013 15:56

  • 958
  • 0
Скакалци нападнаха Кърджалийско
©

Над 15 огнища на марокански скакалци са регистрирали в Кърджалийска област специалисти по растителна защита. Разпоредено е незабавно третиране на засегнатите площи с гръбно-моторни пръскачки, информира 24 часа.

Вредителите са поразили землищата на 4 села в община Кърджали и 4 землища в община Момчилград. Нашествие от скакалци има и в районите на 3 села в Джебелско. Сигнали за вредители са подадени от села в общините Черноочене, Джебел и Крумовград. Според специалистите основната причина за нарастналата популация на мароканските скакалци е в увеличението на необработваемите площи, превърнали се в пасища и ливади. Затоплянето на климата през последните години също били благоприятстни за развитието на вредните насекоми

През последните години мароканските скакалци се превръщат в бедствие на стопаните в Кърджалийско. През 2012-та мароканските вредители опустошиха над 9 000 декара в 6 от общините в областта. Няколко пъти след 2000-та година се налага в борбата с тях да се включват дори хеликоптери. Атаката с авиация решава проблема с популацията за период от 3 до 5 г. напред.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини