Жена се отказа от осиновеното си дете

  • 30 май 2013 14:49

  • 7065
  • 4
Жена се отказа от осиновеното си дете
©

В Добричка област е регистриран първи случай на разосиновяване, съобщи Веселин Гочев от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Детето - здраво момиченце на по-малко от 2 години, е било осиновено от самотноживееща жена. След няколко месеца обаче тя поискала да го върне. Осиновителката е от Добрич, с висше образование, има добра професия и работи на добра позиция, отбеляза Гочев.

Детето е върнато преди месец, временно е настанено в институция, но за него отново ще се търси подходящ осиновител.

„Досега не сме имали такъв случай, за нас това беше шок, защото винаги сме се старали да подберем за децата най-добрите кандидат-осиновители, които ще полагат най-добрите грижи за тях”, коментира Гочев. Той отбеляза, че след осиновяването на дете в продължение на две години социалните работници периодично наблюдават как то се развива в новото си семейство и какви грижи се полагат за него.
Досега се гордеехме, че нямаме такъв случай, но за съжаление той е факт, отбеляза още Веселин Гочев, пише Дарик.

Към края на април в Регионалната дирекция за социално подпомагане са регистрирани 36 семейства, които кандидатстват за осиновяване на деца. 98 са децата вписани в регистъра за осиновяване. 42 от тях са здрави, но на доста голяма възраст, а болните са 56, обясни Гочев. Само през април за осиновяване са вписани нови 4 деца - едно здраво и три болни. През месец април Съветът по осиновяване е провел 5 заседания, на които са определени кандидат-осиновители за 3 деца.

В същия период са получени 81 сигнала за деца в риск, като в 27 от случаите такъв е установен и социалните работници са започнали работа по тях. В 8 случая е работено по превенция на изоставяне на деца в институция.

31 деца от Добричка област се отглеждат в професионални приемни семейства и едно в доброволно приемно семейство, съобщи още Гочев. Утвърдените приемни семейства в региона са общо 36. Четири семействата в момента преминават курс за приемни родители.

Последвайте канала на

7065 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Левски

2014.11.04 | 09:00

4
Осиновителката е лекар . Представете си как ни лекува ? Гиспод ще я накаже ( той вече го е направил).самотна смотанячка .
Джорето

2014.11.04 | 08:59

3
Да си вземе котка,децата не са играчки.Сигурно е някоя залюпена лелка с две-три висши,която от криворазбран кариеризъм е пропуснала най-красивите и важни моменти от живота..
:)

2013.05.31 | 13:40

2
тъпа п..ка!
katq

2013.05.31 | 09:07

1
shafrantiq dolna gorkoto detence

Добави коментар

Водещи новини