В Африка създават сили за бързо реагиране

  • 27 май 2013 18:48

  • 1271
  • 1
В Африка създават сили за бързо реагиране
©

Африканските лидери решиха в понеделник да създадат военни сили за отбрана, които да си сътрудничат с регионалните сили, за да намалят зависимостта на континента от външни отбранителни сили, предаде Ройтерс.

Решението, взето на Африканския съюз в Адис Абеба, идва след като се чуха гласове на няколко африкански лидери да се създадат незабавно такива сили, обосновавайки съществуването им с големия брой конфликти и бунтове на континента. Планове за Африкански мироопазващи сили съществуват от повече от десетилетие. Отлагането на тяхното създаване, обаче доведе до критики към Африка, че винаги е разчитала на външни миротворчески мисии от ООН и Западните държави, вместо да създаде своя мироопазваща структура. В текста на решението на Асамблеята на Африканския съюз се казва, че ще се създадат мироопазващи сили от доброволци, военни части и екипировка от страните-членки на Африканския съюз, които в момента са в състояние да ги предоставят. Инициативата беше наречена “Африкански капацитет за незабавен отговор на кризи” и ще бъде временна мярка, водеща към създаване на редовни мироопазвощи сили. Това ще бъдат „мобилни и стабилни сили, които ще са в състояние да реагират при извънредни ситуации в рамката на Структурата за мир и сигурност в Африка”.

Решението е „насочено към подпомагане разрешаването на проблемите на Африка”, се посочва в текста. Предизвикателствата на сигурността, пред които се изправя Африканският съюз, през последните две години включват нападения в Гвинея-Бисау и Мали, офанзиви на милитаризирани ислямистки групировки в Мали и Нигерия, и бунтовнически конфликти в Източно Конго и Централноафриканската република. По-рано през тази година бившата колониална сила Франция разположи в Мали части, за да блокира напредването на ислямистите, интервенция която показа на Африканския съюз нуждата от създаване на самостоятелни африкански отбранителни сили.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hhh

2013.06.14 | 16:06

1
нищо няма да направят ще опапат парите и това е.

Добави коментар

Водещи новини