България чака новата книга на Дан Браун

  • 23 май 2013 10:41

  • 1778
  • 0
България чака новата книга на Дан Браун
© Getty Images

Българските читатели са в очакване на превода на най-новата книга на писателя Дан Браун. Засега е известно, че произведението ще се появи в книжарниците в началото на юли.

Минаха десет години откакто "Шифърът на Леонардо" се превърна във феномен и донесе на своя автор световна слава. Дали обаче Дан Браун ще повтори този успех? Последното негово произведение е повлияно от италианския поет Данте Алигиери и творбата му "Ад". В новата книга Дан Браун за първи път търси и тълкува символите в литературата, разказва БНТ.

"Написах "Шифърът на Леонадрдо", "Шестото клеймо", писал съм много за изящните изкуства, но никога не съм засягал литературата. Може би затова избрах Данте. Реших, че ще е много подходящо за образа на Лангдън. Когато правих проучвания за предишните си произведения, бях заклещен в историята на църквата и това ми помогна да разбера колко голямо влияние има Данте върху християнската представа за Ада. Беше огромно удоволствие да преработя това в трилър", разказа писателят.

Този път Дан Браун изпраща познатия ни професор Робърт Лангдън по следите на смъртоносен вирус, който ще реши проблема със свръхнаселението. Лангдън се събужда в Италия със загуба на паметта. Неговата мисия е да спре зъл генетик. За да постигне своята цел, професорът трябва да проследи символите, които Данте и неговата "Божествена комедия" са оставили.

"Католическата църква е засегната основно в някои от книгите ми. Тази обаче не е такава. Мисля, че Ватикана се споменава веднъж и коментарът не е много ласкателен. Живеем в свят, където свръхнаселението е такъв проблем, където Световната здравна организация се опитва да образова хората относно противозачатъчните. В същото време църквата, Ватикана - една толкова влиятелна и силна институция, поддържа становището, че Господ е срещу противозачатъчните. Според мен това е опасно и стоя зад думите си", каза още Дан Браун.

Критиците определят книгата по-скоро като сценарий за холивудски филм, отколкото като роман. Това обаче не се отразява на продажбите. Предполага се, че последният трилър на Дан Браун ще се превърне в най-продаваната книга за годината.

Последвайте канала на

1778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини