МОМН предлага: Учиш три години - ставаш висшист

  • 28 юли 2011 07:34

  • 2394
  • 5
МОМН предлага: Учиш три години - ставаш висшист
©

Висшето образование минава на две скорости и вузовете ще издават дипломи за 3 или 4 години в зависимост от курса на обучение в конкретната специалност. Това предвижда проектът за нов закон за висшето образование. По нареждане на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г просветният министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко трябва да внесе ключовия документ през есента с консенсус в академичната общност, пише в. Монитор.

„На среща между министъра и съвета на ректорите обърнахме внимание върху срока на обучение. Дали да бъде три години за бакалавър плюс две за магистър или четири за бакалавър плюс една за магистър. И двете форми са възможни според Болонския процес”, обясни пред „Монитор” професор Стоян Денчев, зам.-председател на Съвета на ректорите и ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

На практика в закона ще отпадне дилемата дали срокът за висше образование да се фиксира на три или четири години, защото не пречи да останат и двата варианта дори в рамките на един и същи университет. Според експертите във висшето образование за някои специалности дори е по-добре да се учи по концентрирана програми в рамките на 3 години.

В УНСС за счетоводители традиционно влиза най-големият поток от кандидати, а и студентите веднага си намират реализация, след като получат дипломата за висше. Но който иска да надгради магистратура над 3-годишния бакалавър, трябва задължително да се посвети две години на по-високата степен. За четиригодишните бакалаври магистратурата ще е една година.

И в двата случая магистърска степен ще се дава само срещу 5 години ходене на лекции. Съветът на ректорите настоява в закона изрично да се напише, че държавата ще финансира 5 години обучението на един студент. Идеята е да не се получава парадоксът издръжката да прекъсне по средата на двегодишната магистратура.

Съветът на ректорите и просветното министерство са договорили и законов текст, според който отпада понятието „професионален бакалавър”. Според експертите понятието е неточно и е крайно време за корекции.

„Не може академичният и професионалният да се делят и то в обществена полза на професионалния?! Обикновено хората, назначавайки някого на работа, казват: „Бакалавър е свързан с академични неща, а професионален бакалавър щом е, значи е готов за професията.” Това не е вярно. В края на краищата се реши, че трябва да има един бакалавър в България и това ще бъде записано в новия законопроект”, обясни зам.-председателят на Съвета на ректорите професор Стоян Денчев.

С отпадането на професионалния бакалавър държавата автоматично поставя и по-висока летва за качеството на образованието в колежите. Те ще са длъжни да докажат в акредитациите си, че могат да обучават студенти за висше както всеки друг университет. За целта ще се разпише законово изискване, според което колежите трябва да повишат статута си със собствени сили или да се сдружат с други колежи в голям университет.

Последвайте канала на

Novini.bg
2394 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Георгиев

2013.08.13 | 02:05

5
А знаете ли защо в България напоследък няма добри и качествени специалисти-висшисти.Това се случи след като се откриха многобройните свободни университети и голяма част от студентите буквално си купиха и изпити и дипломи. А след това пак по същият начин-горните висшисти отново си купиха и работни места.Затова образованието в България падна на такова ниско ниво......
гери

2013.08.13 | 02:05

4
те някой и 1 семестър дори не учат, а стават висшисти. Това само в Бг го има! Редовни студенти , а работят на пълен работен ден. Да не би нощна смяна да учат? Бъкано с безработни висшисти, особено от измислени университети!
гост

2013.08.13 | 02:04

3
Много сбъркана е образователната система накараха пом.фармацевтите да си явяват на изпити за висше за да могат колежите да получат статут и при това ги накараха да си платят,а сега няма да се приравнява хорариума с друтие пом.фармацевти защото имали практика и не е нужно да доучват,а защо след като основата е една и пом.фармацевтите имат опит не им дават да работят с рецепти.Винаги са работили без маг.фармацевт ,защото не бяха бройките за прием големи,пуснаха задочно и го спряха защото нямат интерес от това г-да магистрите.
Бивш преподавател

2011.09.17 | 09:00

2
Също много е плачевно положението с новозавършващите преподавателски кадри-учителите. Най-трагична е обстановката с учителите завършили в Кърджали-там също дипломите се вземат много лесно и бързо,но накрая резултатите от тяхната работа са много ниски и затова в България има много ниско грамотни ученици пък с отлични дипломи за завършено образование.
безработен висшист

2011.09.17 | 08:59

1
Ако трябва направете го и една година-както беше във филиала на УНСС в Хасково. Там заверките за изпитите и дипломите ставаха в бара. Каква полза да си висшист в България и ако си завършил с мозъка си по държавна поръчка- обречен си на улицата като бездомно куче......

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини