Законът за защита на вложителите предизвиква спорове в ЕС

  • 21 май 2013 12:59

  • 1091
  • 0
Законът за защита на вложителите предизвиква спорове в ЕС
©

Европейският съюз вече почти три години се опитва да приеме закон защита на вложителите, коментира Уолстрийт джърнъл.

Целта на проекта е да се увеличат фондовете, гарантиращи банковите депозити. Отлагането се обяснява с това, че до тази година европейските банки и вложителите не са се сблъсквали с реалната заплаха да загубят парите си. Ситуацията се промени коренно с кипърската криза и плана за спасяване на островната държава. Никозия бе принудена да се съгласи да въведе еднократен данък върху големите депозити в замяна на избягването на фалита.

Група евродепутати вчера подкрепиха идеята притежателите на големи суми в банки от 2016 г. да понасят загуби, когато финансовите институции започват да изпитват затруднения. Според предложението на Брюксел банките ще взимат пари от влоговете с над 100 000 евро, когато възможностите на трезорите за попълването на капитала от акционерите и собствениците на облигации се изчерпат.

Ред държави, включително Европейската комисия и Европейската централна банка, искат първата крачка в спасяването на трезорите да бъде направена от притежателите на привилегировани акции, а взимането на пари от вложители да бъде последната крачка.

Законопроектът подразбира създаване на национални фондове за разрешаване на проблемите, финансирани чрез вноски на банките. Някои депутати от ЕП искат и създаването на общоевропейски фонд и ЕК трябва да предложи образуването му, припомня американското издание. Германия, върху която като най-голямата икономика в еврозоната, пада основното бреме за спасяването на другите държави, обаче е категорично против подобен фонд.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1091 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини