Насекоми за вечеря

  • 21 май 2013 10:46

  • 2321
  • 0
Насекоми за вечеря
©

Агенцията по храните на ООН предлага ново решение на проблема с гладуващото население на планетата. То е калорично и природосъобразно. Звучи като реклама на продукт, който ей сега ще се появи по рафтовете на супермаркетите или в хладилниците. Само че този продукт е малко по-особен. Намира се в изобилие. Но не е твърде популярна част от хранителните навици. Или поне не досега. Става въпрос за ядливите насекоми, разказва БНТ.

Организацията по прехрана и земеделие, базирана в Рим, посочи скакалците, мравките и други представители на насекомите като подценявана и недостатъчно използвана храна за хора, добитък и домашни любимци. Това не значи, че насекомите са непознати като ястия.

Според последните проучвания и доклади близо два милиарда души по света включват насекомите в менюто си. Насекомите са богати на протеини и минерали и се нуждаят от много по-малко храна, за да увеличават масата си в сравнение с прасетата.

"Насекомите са много хранителни. Те са с високо съдържание на протеини, минерали и мазнини, така че са доста важни за местното население в много развиващи се страни в Азия, Африка и Латинска Америка", обясни Ева Урсула Мюлер, Организация по прехрана и земеделие.

На този етап повечето насекоми се събират от горските територии. Според ООН развитието на сектора с отглеждане на насекоми ще внесе промени и ще създаде нова селскостопанска продукция. Освен това околната среда определено ще си отдъхне. Няма да се налага изсичането на вековни гори, за да се освободи място за земеделски култури и пасища. Насекомите ще могат да се отглеждат и събират без да се внасят съществени промени в естествената им среда.

Дърветата ще растат на спокойствие, а това ще спести и големи количества вредни емисии на въздуха. Така едно и също пространство ще пречиства атмосферата от въглероден диоксид и ще осигурява достатъчно насекоми за хранителните нужди на голям брой хора. От познатите един милион вида насекоми хората консумират към 1900.

"Те могат да се превърнат в устойчив източник на храна и смятам, че тяхната роля ще става все по-важна... На Запад хората като цяло не ядат насекоми, въпреки че в някои ресторанти се предлагат подобни ястия. Но ако развием по-добри технологии за отглеждането им, те наистина могат да разкрият големия си потенциал на основен хранителен източник", обясни Ева Урсула Мюлер, Организация по прехрана и земеделие.

Насекомите са богати и на мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк. Те са и източник на фибри. Агенцията по храните проучва и хранителните качества на някои видове паяци и скорпиони. При изследването на различни ядливи насекоми е установено, че определени видове бръмбари, мравки, скакалци и щурци се доближават до червеното месо или рибата по отношение на съдържанието на протеини. Вкусни ли са, обаче, насекомите? Според събраните мнения определени гъсеници от Южна Америка или яйца на мравки от Югоизточна Азия се смятат за деликатес, а цените им са доста високи.

Определящи все пак са човешките възприятия. Ако се адаптират от предубежденията си, хората могат без проблем да консумират насекоми. Така или иначе, те поглъщат различни представители на този миниатюрен свят без да искат. Характерен пример са дребните мушици, попаднали в сладоледа или сока в топлите летни дни. Или мравките, нападнали храната по време на пикник.

В Тайланд много рецепти смесват съвсем нарочно насекомите с добре познатите ни храни. Тези рецепти са плод на трупани с векове знания и умения. Защото многообразието на насекомите има както полезни, така и опасни страни. Засега от Агенцията по прехрана дават само примерен списък на ядливите насекоми. Към него трябва да се добавят новите изследвания и докладите на учените. Както и способностите на майсторите-готвачи. Крайният резултат наистина може не само да реши проблемите с глада, но и да отвори нова, вкусна страница в световната кулинария.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

2321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини