Плевнелиев: Първото заседание на НС ще е на 21 май (галерия + видео)

  • 17 май 2013 13:56

  • 4560
  • 13
Плевнелиев: Първото заседание на НС ще е на 21 май (галерия + видео)
© Булфото

Проведох консултации с политическите лидери за свикване на Народно събрание. От мен като президент ще очаквате да действам, а не да протакам. Това заяви държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Днес ще стане ясно кои народни представители влизат в Парламента. Изразих своята позиция НС да заработи бързо, заяви Плевнелиев.

"Не по-късно от утре ще подпиша указ за свикване на Народното събрание. Датата, около която постигнахме консенсус с политическите лидери, е 21 май. Консултациите за връчване на мандат ще бъдат проведени след свикването на 42-то Народно събрание", каза той.

"Добре ще е народните представители да проведат дебат за приоритетите на 42-ото Народно събрание преди провеждане на дебати за съставяне на кабинет. Постигането на разбирателство между народните представители е достижима цел. Вярвам, че можем да докажем, че политиците могат да говорят помежду си, могат да търсят консенсус”, каза държавният глава.

„Най-важното предизвикателство пред политиците е да върнат доверието към себе си”, посочи още Плевнелиев.

Тук по време на консултациите формули няма да се раждат, тук правителство няма да се съставя, каза президентът на въпрос - какъв трябва да е следващият кабинет.

"Президентът няма да отлага, а ще върви напред към формирането на парламент и работещо правителство. Ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово конституционно право. Като президент ще се съобразя с това решение”, каза Плевнелиев.

„Преди да се състави каквото и да е било правителство, президентът ще организира консултации в президентската институции. Преди да връча мандата на първия, ще чуя ангажиментите на партиите, които поемат. Ще се радвам да се приеме акт на парламента за приоритетите на парламента за следващите 4 години. Ако такъв акт не се създаде, аз поемам ангажимент тук, от президентството да се чуят ангажиментите на политическите партии преди съставянето на правителство”, посочи държавният глава.

Последвайте канала на

4560 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2013.05.19 | 08:46

13
Ислямски Национал Социализъм !/Местан , Волен и Станишев/

2013.05.19 | 08:46

12
НЕ БИВА ДА СЕ ПРОТАКАТ НЕЩАТА. ГЕРБ ДА ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ. ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ БЪРЗО ВЪРВИМ КЪМ НОВИ ИЗБОРИ НАЕСЕН ИЛИ НИ ЧАКА ВИДЕНОВАТА ЗИМА. АЕЦ БЕЛЕНЕ ГО ЗАБРАВЕТЕ, ЕВРОПА КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ИМА - АКО НЯКОЙ НЕ Е СЪГЛАСЕН ДА СИ ХОДИ В СИБИР.

2013.05.19 | 08:46

11
Последният валс за Герб, и после сбогом! Успех на новото правителство!

2013.05.19 | 08:44

8
ДРУГАРИ В ОПИТИТЕ СИ ДАНИ УБЕДИТЕ КАК ГЕРБ Е В ИЗОЛАЦИЯ СТЕ НАПРАВО ЖАЛКИ. ЖАЛКИ ПЛАТЕНИ НЕГРАМОТНИ ПИСАЧИ ОТ МЛАДЕЖКОТО БСП ПРЕДПОЛАГАМ. ЯВОР АГРОНОМА ИМА ЛИ КАЧЕСТВА? ДА - СИН НА БАЩА СИ, КАКТО СТАНИШЕВ И МНОГО ДРУГИ. СЕМЕЙНА КОТЕРИЯ.

2013.05.19 | 08:45

10
Аз искам промяна в законодателната ни система и в конституцията ако трябва. Не мога да приема за нормален факта, че народните представители, стигнали до положението си чрез гласа на различни групи от обществото, могат да ни разиграват по този начин. Никой не иска да се коалира с ГЕРБ, това е тяхно право, но не желая БСП или печелившият губещ да управлява без е получила правото да представлява народа. Много добре си спомням управлението преди това на ГЕРБ и честно казано, предпочитам да живея в полицейска държава, отколкото да не живея в държава изобщо. Спомням си как голяма част гласува срещу БСП на предишните избори и разликата не бе породена заради фалшификации на резултатите, а заради управлението на тройната коалиция, но Вие но помните нали?! В този ден гласувахме със страх за бъдещето си, видяхме на къде отиват нещата след поредния мандат на БСП. Днес, партията спечелила изборите няма шанс срещу БСП, няма да има касиране на изборите, въпреки че трябва да има, нямаше ден за размисъл, имаше предизборна агитация, макар и чрез компромати. Не желая да бъда зависим от нова тройна коалиция, макар и не формулирана по същия начин. На всички е ясно, че БСП и ДПС са една и съща партия, а и поне един депутат от АТАКА ще бъде "купен". Лошото е, че и господин Сидеров, се оказа ненадежден, и пет дни след изборите част от гласувалите за него, говорят за вота си като за грешен. За жалост, трябва да призная, че ГЕРБ е партията, която трябва да управлява. Не са безгрешни, в никакъв случай, бяха свалени заради февруарските митинги, но скъпи сънародници, не бива да се връщаме с години назад, заради легитимни крадци като БСП. Аз лично гласувах за партия, която не влезе в парламента, за мое огромно съжаление, и не съм привърженик на нито една от партиите с достъп до държавна издръжка, преди изборите и аз бях настроен срещу ГЕРБ, и все най-вероятно все още щях да съм, ако партията, за която дадох гласа си също беше достигнала до народното събрание, но в дадената ситуация вдигам две ръце за ГЕРБ, просто защото не бих могъл да се примиря с факта, че БСП са отново на власт. Ако случайно, някой прояви разум и има касиране на изборите съм убеден, че активността ще е над 50% и народните представители няма да представляват само 30% от народния вот. Тогава ще се види голямата разлика между действителността, с която се сблъскваме днес и с истинската воля на българина. Но с мъка трябва да призная, че ако БСП състави кабинет, ще се наложи да напусна майка България защото след 4 години ще живея в края на деветдесетте.

2013.05.19 | 08:44

9
Няма партия, която да е спечелила тези избори, но има една партия, която ги загуби и това е Герб. Сега ги очаква голямата спускане надолу, към финала и края на недоразумението Герб

2013.05.19 | 08:43

7
Много сте прав, но какво от това. А другите партии направиха голяма грешка, че не искат да признаят ГЕРБ за дясна или център-дясно. Защото ръководствата им са нарцистични. Не понесоха, че Борисов не идва като виден демократ а като технократ и отнема от техните избиратели. (Не, че голяма част от десните ръководства са точно демократи), Дясно значи производство и оттам потребление. Ляво значи потребление и после криза.

2013.05.18 | 18:35

6
сбогом на герб.убийци на човешкото достойнство, сеятели на геноцид, човеконенавист и злоба между хората

2013.05.18 | 18:35

5
Плевня, глей ся за мен как стоят нещата около изборите и политиката въобще. От всяко лай*о, което изсир*м ви го разпределям според резултатите: на герб- 30%, бсп 26%, дпс 10% атака 7%. и т.н. Плевня и за теб има, не бой се.

2013.05.18 | 18:35

4
Ей, че простотия, що не се занимаваш с други неща бе, човек!
г-н Голямата Разлика

2013.05.17 | 20:12

2
Демокрация = частен капитализъм, комунизъм = държавен капитализъм. Някой някога да вие питал за нещо освен "изборите"?

2013.05.18 | 18:35

3
23 години всички искаха да стават капиталисти и сега виждаме резултатите от тази алчност, до къде ни докара. Айде сега да дадем шанс на държавата да се посъвземе, че сме пред изчезване като нация!

2013.05.17 | 15:59

1
mnogo trudni kosultazii.goljma novina bravooooo.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини