Папа Франциск осъди тиранията на пазарите

  • 16 май 2013 16:53

  • 1415
  • 0
Папа Франциск осъди тиранията на пазарите
© Getty Images

Папа Франциск заяви, че необузданият капитализъм е противен на Бога, и призова за по-голяма държавна намеса и етични финансови реформи, които да осигурят по-справедливо разпределение на благосъстоянието между богатите и бедните, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Това беше най-критичното му изказване към икономиката на свободния пазар, откакто беше избран за глава на Римокатолическата църква през март, въпреки че и докато беше архиепископ на Буенос Айрес, той изразяваше сходни позиции.

Папата каза в реч пред посланици във Ватикана, че финансистите, икономистите и политиците, изповядващи идеологията на свободния пазар, "смятат Бог за неуправляем, дори опасен, защото Той призовава човека към пълното му реализиране и към независимост от всякакъв вид робство".

Франциск изрази съжаление от това, че "повечето мъже и жени в наше време продължават да живеят ежедневно в ситуации на несигурност", и отбеляза, че "доходите на малцинството забележимо нарастват, а тези на мнозинството се сриват".

"Този дисбаланс е резултат от идеологии, които поддържат абсолютната автономия на пазарите и финансовите спекулации, като по този начин отричат правото на контрол от страна на държавите, които всъщност са отговорни да обезпечават общото благо", каза той.

Папата също така осъди "широко разпространената корупция и егоистичното избягване на плащането на данъци" - неща, които според него придобиват световни измерения. Той порица и безграничната алчност.

"Зад този начин на мислене се крие отхвърляне на моралните принципи, отхвърляне на Бога", заяви той. Франциск осъди безмилостната "диктатура на икономиката" и каза, че "парите трябва да служат, а не да управляват", отбелязва Ройтерс.

"Ние създаваме нови идоли. Боготворенето на златното теле от миналото намира нов и безсърдечен израз в култа към парите и диктатурата на икономиката, която няма лице и й липсва каквато и да е истинска човешка цел", заяви той, имайки предвид описаното в книгата Изход на Библията преклонение на израилтяните пред Златния телец, докато Моисей бил на върха на планината Синай, където получил Десетте заповеди.

Говорейки за финансовите пазари, папата каза, че се "установява нова, невидима и на моменти буквална тирания, която едностранно и непоправимо налага свои собствени закони и правила".

По думите му, в много случаи стойността на хората се преценява според възможността им да консумират.

Последвайте канала на

1415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини