Британия направи още една крачка към излизането от ЕС

  • 16 май 2013 15:48

  • 1305
  • 0
Британия направи още една крачка към излизането от ЕС
©

Британските евроскептични депутати засилиха днес позициите си, след като парламентарист от Консервативната партия заяви, че ще внесе законодателство за свикване на референдум до 2017 г. за членството на Великобритания в Европейския съюз, предаде ДПА.

Консерваторът Джеймс Уортън, който спечели гласуването за допускане на лични законодателни предложения, потвърди, че ще внесе законопроекта, иницииран от министър-председателя Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г.. Премиерът се надява законопроектът да увери избирателите, които искат референдум за членството в ЕС, че Консервативната партия наистина възнамерява да свика подобно допитване до народа. Допускането на лични законопроекти дава възможност на отделни депутати да предложат законодателство, което не е част от дневния ред на правителството. Камерън обеща през януари да свика референдум, но заради съпротивата на проевропейски настроените си коалиционни партньори от партията Либерални демократи не може да включи законопроекта в правителствената програма. Премиерът понесе удар от собствените си съпартийци вчера, след като около една трета от консерваторите подкрепиха поправка към правителствения дневен ред, критикуваща липсата на законодателство за референдум. Уортън беше един от гласувалите за поправката.

Бунтарите предложиха поправката, въпреки че Камерън в последния момент оповести своя законопроект, гарантиращ свикване на референдум за членството в ЕС до 2017 г. Решението им навежда на мисълта, че евроскептичните консерватори нямат доверие, че премиерът наистина ще насрочи такъв плебисцит.

Последвайте канала на

БТА
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини