ООН осъди Башар Асад

  • 15 май 2013 21:37

  • 1526
  • 2
ООН осъди Башар Асад
© Getty Images

Общото събрание на ООН прие днес резолюция за Сирия, рязко осъждаща режима на президента Башар Асад и признаваща опозицията като страна в бъдещ политически преход, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенции.

За проекта на документа, изготвен от Саудитска Арабия и Катар с подкрепата на Запада, гласуваха 107 страни членки на ООН. 12, сред които Русия, гласуваха "против", а 59 се въздържаха.

Резултатът от вота рязко контрастира с този за подобна резолюция от миналата година, която беше приета със 133 гласа, отбелязва Ройтерс.

Според дипломати от ООН, спадът на подкрепата за днешната резолюция показва растящото безпокойство относно раздробените бунтовнически групи, сражаващи се срещу силите на Асад в продължаващата от две години гражданска война.

В документа се настоява двете страни в конфликта, който досега е отнел живота на най-малко 70 хиляди души, незабавно да прекратят насилието, а в страната да бъдат въведени демократични политически реформи. Сирийското правителство е призовано да улесни политическия диалог и да започне преход към демократично общество

Общото събрание на ООН "приветства създаването на национална коалиция" на опозицията и я окачествява като "ефективна и представителна страна, необходима за политически преход".

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, решенията на Общото събрание нямат задължителен, а препоръчителен характер.

Последвайте канала на

1526 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ali

2013.05.18 | 16:02

2
izrael napada siria oon ne osajda izr ael bontovnitsi ubivat chora oon ne osajda nikoi.brabo na sveta.
Безгръбначни

2013.05.18 | 16:01

1
Под "демократични политически реформи" разбирай власт на малоумни талибани канибали. Европейците горко ще съжаляват, че са зобили маруля от черния американски ГЗ!

Добави коментар

Водещи новини