Кристалина Георгиева: Светът да бръкне по-дълбоко в джобовете си за хуманитарната помощ за Сирия

  • 14 май 2013 15:16

  • 1541
  • 5
Кристалина Георгиева: Светът да бръкне по-дълбоко в джобовете си за хуманитарната помощ за Сирия
© булфото

Трябва да бъдем много по-решителни в осигуряването на хуманитарна подкрепа за Сирия, трябва да бръкнем по-дълбоко в джобовете си, заяви днес еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, която се завърна от пътуване до Йордания и Ливан.

Там комисарят се срещна с международните хуманитарни организации, работещи на място и посети места, където пристигат сирийски бежанци. Георгиева призова международната общност да изпълни поетите на донорската конференция в Кувейт през януари ангажименти за осигуряването на 1,5 млрд. долара за хуманитарните дейности, свързани със сирийската криза. Комисарят отбеляза, че до момента за сирийците са били осигурени над 800 милиона евро, като част от тях са от Европейската комисия и отделните държави в ЕС.

По повод нуждите на бежанците комисарят уточни, че те страдат все повече от липсата на подслон, здравни грижи, образование. По нейните думи все повече се увеличава пропастта между предоставяната помощ и действителните нужди. Международната общност трябва да се събуди за тази най-голяма хуманитарна криза в последните години, заяви Георгиева. Тя уточни, че например в Йордания всеки ден пристигат по 2000 нови сирийски бежанци. Ще има все повече сирийци в следващите седмици и месеци, които ще напуснат родината си, досега около пет милиона са пристигналите в Ливан и Йордания, а това съставлява над 10 процента от местното население, броят им може да достигне до една трета, уточни тя.

За сравнение комисарят поясни, че при войната в бивша Югославия бежанците са били 750 000, включително вътрешно разселените в разпадналата се федерация. По нейните думи на места има сблъсъци между сирийските бежанци и местното население. Над половината от бежанците са деца, отбеляза Георгиева. Не можем да върнем назад часовника на трагедията, но можем да променим бъдещето на сирийските деца, добави тя.

Според нея осигуряването на хуманитарна помощ е не само по-моралният подход, но е и в интерес на международната общност. В никакъв случай не трябва да се отказваме от търсенето на политическо решение, насърчителен е напредъкът в разговорите с Русия, коментира комисарят. Според нея е необходимо санкциите срещу Сирия да бъдат преосмислени. Георгиева призова да се окаже натиск над двете страни в конфликта, за да бъдат улеснени хуманитарните дейности на място. Кристалина Георгиева каза, че събитията в Сирия подриват усилията, влагани с години в създаването на международното хуманитарно право

Последвайте канала на

БТА
1541 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
народа

2013.05.16 | 20:56

5
Твоят джоб е по дълбок и по пълен.
Коста

2013.05.16 | 09:23

4
Тази тетка с провинциално излъчване и екзалтирано поведение на умопомрачена, защо не си подаде оставката и да изчезва. Всички се сещат от кого беше подкрепяна!

2013.05.16 | 09:23

3
Ох, тия двете на снимката са страшни изроди. Коя е по-гнусна е въпроса? :)
цецу шлифера-ИДИОТ

2013.05.16 | 09:22

2
Тия чифутски КУ€РВИ да ги шибат АНАлдолците!

2013.05.15 | 20:49

1
ha ha

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини