Найджъл Фараж ликува

  • 03 май 2013 13:07

  • 1987
  • 2
Найджъл Фараж ликува
©

Антиевропейската Партия на независимостта във Великобритания (ЮКИП) пожъна значителни успехи на частичните избори за местни органи на властта в Англия и Уелс вчера, отнемайки от позициите консервативната партия на премиера Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че вчерашният вот подчертава заплахата, която партията на Найджъл Фараж представлява за шансовете на премиера за преизбиране през 2015 г. Частичните резултати (от седем от 35-те графства, където се гласуваше вчера - 34 в Англия и едно в Уелс) показаха, че консерваторите са загубили 74 места и контрола над два местни съвета. ЮКИП е спечелила 42 места в местните съвети - колкото лейбъристите, и е събрала средно 26 процента от гласовете - най-добрият резултат за четвърта политическа сила след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

ЮКИП, която иска излизане на Великобритания от ЕС и край на имиграционната политика на отворените врати, също така изтласка консерваторите на Камерън на трето място във вота за депутатско място в националиня парламент в Северна Англия - унизителен удар за премиера. Лейбъристите, които контролират Саут Шийлдс от 1935 г, успяха да задържат националното депутатско място, заемано преди от Дейвид Милибанд - брат на лейъристкия лидер Ед Милибанд и бивш външен миинстър, но ЮКИП спечели 24 процента от вота - вторият най-висок резултат за партията на подобни избори.

Резултатите показаха, че ЮКИП би могла да разцепи десноценстристкия вот на следващите национални избори, като направи още по-трудно за Камерън да победи лейбъристите, които изпреварват с близо 10 пункта консерваторите в социологическите проучвания. Днешните резултати също така вероятно ще подновят възраженията срещу лидерството на Камерън от недоволните вътре в партията му, които се оплакват, че е прекалено либерален и настояват да заеме по-твърда позиция относно Европа и имиграцията.

Фараж заяви по радио Би Би Си, че партията му е в много силна позиция за следващите общи избори. ЮКИП, макар да е представена в ЕП, няма депутати в британския парламент. Искаме фундаментално променим британската политика това може да се случи. Хората гласуват за нас, защото ЮКИП предлага позитивни политически алтернативи. Хората, които гласуват за нас, отхвърлят естаблишмънта, и то съвсем правилно - имаме три партии, които изглеждат едни и същи и звучат по един и същи начин, съставени са от хора, които изобщо никога не са имали работа в реалния свят, каза Фараж.

Съпредседателят на консерваторите Грант Снапс призна: Денят не беше добър за никоя от основните партии. Абсолютно разбрахме посланието на избирателите. Заместник-лидерът на лейбъристите Хариет Харман нарече надигането на ЮКИП "зов за събуждане" на другите партии.

Последвайте канала на

БТА
1987 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СЕР-ГЕИ СТАНИШЕВ

2013.05.17 | 14:00

2
БОИКО е виновен
bat pan4o

2013.05.17 | 14:00

1
ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА ДА СТАНЕ-ДА НИ ИЗГОНЯТ ОТ ВСЯКЬДЕ,ДА НЯМА РАБОТА В ЕВРОПА И ДА СЕ ВЬРНАТ ВСИЧКИ В БЬЛГАРИЯ И КАТО НЯМА РАБОТА И ТУКА ДА СЕ ДИГНАТ ВСИЧКИ НА РЕВОЛЮЦИЯ СРЕЩУ ОЛИГАРХИЯТА, СЕГА ИМ Е ЛЕСНО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ-НЕ ПРОТЕСТИРАТ МЛАДИТЕ ЗАЩОТО ВИЖДАТ АЛТЕРНАТИВА-ЕВРОПА И ПРАЩАТ ПАРИЧКИ ОТ ТАМ НА МАМА И ТАТИ.АМА СВЬРШВАТ ТИЯ ВРЕМЕНА И КАТО СЕ ВЬРНАТ ВСИЧКИ КАТО НЯМА РАБОТА СТАВА СТРАШНО ЗА ОЛИГАРГАРХИЯТА -ТРЯБВА ДА СЬЗДАВА РАБОТНИ МЕСТА А НЕ САМО ДА КРАДЕ КАТО СЕГА.

Добави коментар

Водещи новини