Специалист: Реформата в здравеопазването не може да се проведе от политици

  • 03 май 2013 08:21

  • 1414
  • 0
Специалист: Реформата в здравеопазването не може да се проведе от политици
©

Медицинската профилактика е преди всичко грижа на държавата. Тя трябва да осигури здравословен начин на живот на своите граждани. После идваме ние лекарите и личния ангажимент на хората.

Това каза пред камерите на Нова телевизия проф. Генчо Начев-директор на болница "Св. Екатерина". В нашата болница имаме практика. Специално оборудвана кола обикаля цялата страна и извършваме профилактични прегледи, обясни проф. Начев. Не следя предизборните обещания за здравеопазването. Досега винаги съм ги следил, но никой не изпълни нищо. Обещанията си останаха само на приказки. Нещата трябва да се променят коренно. Реформата в здравеопазването не може да се направи от политици. Те са зависими и обвързани. На тях им се обяснява, че не трябва да се прави това или онова, защото ще има лош отзвук сред обществото и хората няма да гласуват за дадената политическа партия, обясни той.  Най-пресният и добър пример е от служебното правителство. Министърът и неговият заместник са здравни лица и са запознати с проблемите в системата. Те са професионалисти, които веднага внесоха успокоение в здравеопазването и за месец и половина свършиха адски много работа, категоричен беше проф. Начев.

Проблемите в нашата сфера са много. Парите, които се отделят за здравеопазване са малко. Средствата в публичното здравеопазване, не стига, че са малко, но се изразходват изключително неефективно. Според мен системата се крепи на добросъвестната работа на много лекари и медицински сестри, категоричен беше проф. Начев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини