Кучета ще търсят телефони в килиите

  • 03 май 2013 07:06

  • 1270
  • 0
Кучета ще търсят телефони в килиите
©

Специално обучени кучета може да решат веднъж завинаги проблема с използването на мобилни телефони в затворите. Четириногите могат да бъдат подготвени за надушване на джиесеми в школата на Агенция “Митници”, където в момента се обучават кучетата, откриващи дрога и цигари.

“Идеята е много добра, защото използването на кучета ще излезе много по-евтино от всички устройства за заглушаване на телефони. Веднага след изборите ще обсъдим това с правосъдния министър”, съобщиха пред “Монитор” от ведомството, отговарящо за затворите. Интерес от местата за лишаване от свобода към идеята е имало още преди година.Неофициалните тарифи за вкарване на мобилни телефони зад решетките започват от 50 лева и могат да стигнат до 300

В някои от случаите апаратите били откривани и в телефонни измамници, които от килията се обаждали на възрастни хора и ги мамели да предадат последните си спестявания. Преди ден “Монитор” съобщи и за рецидивист с 28 дела, който успя да измами и преводач от ареста. Последният хит по затворите били смартфонитес които може да се сърфира в интернет и да се използват различни приложения за чат комуникации.

В някои от случаите полицаи са задържали надзиратели, които изнасят телефон за ремонт и пак го връщат.За разлика от пазачите обаче четириногите не могат да бъдат изкушени с пари, за да притъпят острото си обоняние и да се направят, че не са забелязали телефона.

Отговорникът на школата за обучение на митнически кучета в Балчик Николай Давидков обясни, че прилагат немска методика при дресировката на бъдещите инспектори. Благодарение на нея и грижите на учителите косматите митничари могат да се научат да разпознават по миризмата не само телефони, но и нелегално пренасяни зад граница пари, наркотици и тютюневи изделия. Преди време след намесата на кучета са били спрени две пратки със скимиращи устройства, с които се източват банкомати.

“Предполагаме, че преди да скрият скимерите, в тайниците е била прекарвана дрога, затова и кучето е реагирало, защото ние не сме ги обучавали за откриването на такива устройства”, обясни още Давидков.Детекторните кучета, които са минали курсовете за откриване на забранени вещества, са два вида – активно и пасивно индикиращи. Първите, когато надушат мобилния телефон или наркотик, обозначават мястото, от което идва миризмата, с драскане или хапане.

Ако мирисът идва от високо, кучето започва да лае и скача. Пасивно индикиращите за разлика от колегите си по каишка имат друг начин на действие. Когато минат покрай трафикант, който пренася нещо забранено, може да седнат или да легнат до него, което насочва водача, че този човек трябва да се провери. За да се обучи едно пасивно индикиращо куче, трябва да се отдели повече време и усилия, но най-голямото предимство на така тренираните е, че могат да проверяват хора. Така например един малък кокер шпаньол може да бъде пуснат в самолет или автобус и да се разходи небрежно покрай пътниците, докато активно индикиращите кучета се използват основно за проверка на багажа им.

Последвайте канала на

Novini.bg
1270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини