Лекарствата на хронично болните се изписват по - рано

  • 30 април 2013 21:38

  • 1116
  • 0
Лекарствата на хронично болните се изписват по - рано
©

Личните лекари и специалистите могат да предписват лекарства на хронично болните пациенти по-рано от предвидения 30-дневен срок, защото предстоят 6 почивни дни. Това заявиха от Районната здравна каса в Благоевград. От там добавиха, че аптеките също се уведомени да отпускат по-рано лекарствата за нуждаещите се, предаде БНТ.

От Районната здравноосигурителна каса казаха, че още преди седмица са запознали лекарите и фармацевтите с реда, по който трябва да изписват медикаментите за хронично болните пациенти. Те пък са ги уверили, че
проблеми няма да има и хората ще си получат по-рано лекарствата.

„Личният лекар, ако е в отпуск, задължително него го замества друг негов колега, така че лекарствата ще се предпишат по самия ред и ще бъде изпълнена самата рецепта”, обясни Даниела Петкова – РЗОК-Благоевград.

Следващото предписване на лекарства трябва да стане на датата, до която медикаментите са достатъчни за лечението на пациента в резултат на последните две отпускания от аптеката. Срокът и извънредно предписаните лекарства се вписват в амбулаторния лист.

„Не би следвало да има някакви проблеми - те вече се научиха какво трябва да правят, знаят си правата", каза още Даниела Петкова.

По време на празничните почивни дни в Благоевград в една от клиниките ще има дежурен кабинет, който ще бъде на разположение 24 часа. Ще има и спешна, и неотложна помощ, така че място за притеснение, според
експертите от здравната каса, по време на почивните дни не трябва да има.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини