Депото за отпадъци край Враца се обзаведе със сепарираща станция

  • 30 април 2013 14:08

  • 2059
  • 0
Депото за отпадъци край Враца се обзаведе със сепарираща станция
©

Сепариращата инсталация за битови отпадъци на Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Враца получи разрешение за ползване, съобщи кметът на общината Николай Иванов, цитиран от БТА.

Той допълни, че веднага започва работата по техническото задание за обществена поръчка за избор на организация, която да управлява сепарирането на отпадъците на територията на депото.

Според него, въпреки че законът позволява дейността да бъде възложена директно, за постигането на резултатите при рециклирането на отпадъци е по-добре да се избере изпълнител чрез конкуренция при изпълнение на обществена поръчка. Това е изключително важно за отчисленията, които плащаме за сметка на депонираните отпадъци в депото, допълни Николай Иванов. Общината разчита да намали разходите и осигури допълнителни средства за допълнително инвестиране в механизация, за сметосъбиране и за поддръжка на регионалното депо, както и да се намали такса "битови отпадъци" за гражданите и за бизнеса, посочи кметът на Враца.

Регионалното депо край Враца е първото изградено преди повече от десет години в съответствие с европейските стандарти за управление и съхраняване на битовите отпадъци. Инсталацията за сепариране на битовите отпадъци преди депонирането е част от проект за разширение на депо, в което се събират отпадъците от 45 селища от общините Мездра и Враца, с изграждането на още една клетка. Предварителните очаквания са, след като започне работата на съоръжението, обемът на депонираните отпадъци да
бъде намален до 20 на сто, а срокът на експлоатация на клетката - удължен с четири години.

Последвайте канала на

2059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини