Държавните фирми ще държат 25% от парите си в една банка

  • 30 април 2013 07:06

  • 1196
  • 0
Държавните фирми ще държат 25% от парите си в една банка
© Getty Images/Guliver

Големите държавни фирми ще могат да държат в една банка максимум 25% от парите си. Изборът на банка при ползването на финансови услуги ще се прави на базата на минимум 5 получени оферти. Правилата за класиране на банките ще са общи и задължителни за всички държавни дружества. Данните за спазване на правилата за концентрация на средствата ще се обявяват публично на всеки три месеца, пише "Сега".

Това предвиждат промени в правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие, публикувани за обществено обсъждане на сайта на икономическото министерство. Ако новите текстове бъдат приети, държавата за първи път ще наложи общи и задължителни правила за всички държавни фирми и ще гарантира публичност на информацията за техните пари.

Новите изисквания за избор на финансови институции ще важат за всички фирми с над 50% държавно участие, за контролираните от тях дружества, за лечебните заведения - държавна собственост. Те ще са длъжни да спазват обща методика за избор на финансова институция при ползването на четири вида услуги - депозиране на средства, управление на разплащателни и други сметки, финансиране през оборотни, инвестиционни или други кредити, при сключването на сделки с финансови инструменти, включително валутни сделки. Наред с изискването за минимум 5 оферти те ще трябва да класират кандидатите по обща формула - 40% тежест за неколичествени критерии като опит и 60% тежест за конкретните количествени показатели в офертата.

Ограниченията за концентрация ще важат само за фирмите с балансова стойност на паричните средства над 3 млн. лв. При тях вложенията в дадена банка, след приспадане на непогасената част по дадени заеми, не може да надхвърля 25% от общата сума, с която съответната фирма разполага. Спазването на тези ограничения ще се отчита на месечна основа, като фирмите ще имат 1 месец след констатиране на дисбаланс да предприемат мерки за отстраняването му.

Въвеждат се и задължителни правила за отчетност. Фирмите ще подават информация към принципалите си за спазване на правилата на всеки три месеца, като данните ще постъпват и в Министерството на финансите. Министерствата от своя страна ще публикуват на сайта си обобщена информация за спазването на правилата и ограничението за концентрация.

Противно на уверенията на премиера Марин Райков, че при публикуването на документа журналистите ще получат данни за съществуващата в момента концентрация на средства на държавните дружества в банковите институции, тази информация липсва. Така не е ясно до какви размествания ще доведат новите правила и кои държавни дружества ще трябва да обявяват нови конкурси за избор на финансови институции. Публична тайна е голямата концентрация на капитали на едни от най-богатите държавни дружества - енергийните, в една банка - Корпоративна търговска. Фирмите ще имат срок от 6 месеца след приемането на промените да се съобразят с тях.

Последвайте канала на

1196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини