Отмъкнаха злато и валута от циганска гробница

  • 29 април 2013 10:20

  • 4067
  • 0
Отмъкнаха злато и валута от циганска гробница
© Булфото

Гробница на виден представител на ромското племе на кардарашите от чирпанското село Свобода осъмна разбита и ограбена.

На вандалския погром се натъкнала възрастна жена, която преди Цветница отишли да почисти гроба на близките си. Входната врата била разбита с кирки, бетонът, излят над ковчега бил разкъртен. Мародерите не се посвенили да „преджобят“ дори останките на погребания там преди четири години мъж на преклонна възраст.

По още топлите следи криминалистите от РУ „Полиция“ в Чирпан са задържали трима мъже от циганската махала в Свобода, в единия от тях, 42-годишният Ибрям И. бил намерен масивен златен пръстен с инициалите на погребания, съобщава stznews.bg

Според официалната информация на МВР от ковчега липсвали златни пръстени, златни верижки и пачка банкноти в евро и долари.

Кардарашите, които по принцип са доста заможни, обичайно били погребвани с цялото богатство, което притежават - златни накити, пари, маси, столове, с ядене и пиене, дори телевизор с дистанционно управление, досущ като египетските фараони. Така е бил погребан и кардарашът, чийто гроб е осквернен. В село Свобода той се преселил преди 5 години от Варненския край, пише днес в. "Старозагорски новини".

Според кмета на Свобода Петко Петков наследниците на погребания в гробницата дядо напуснали селото преди около две години и заминали към Пловдив. Преди да отпътуват те платили щедро на двама местни жители да се грижат за гроба.

Последвайте канала на

4067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини