Зъболекари: Държавата е отсвирила зъбите на хората

  • 26 април 2013 13:18

  • 1986
  • 0
Зъболекари: Държавата е отсвирила зъбите на хората
© Булфото

От Сдружението на българските зъболекари /СБЗ/ настояват да се приеме закон за денталното здраве, да се създаде фонд за профилактика към Министерството на здравеопазването и да се създаде зъболекарска камара, в която членството да бъде
задължително, но всеки да избира в коя секция на камарата да членува. Това обявиха днес от Сдружението на пресконференция.

Организацията настоява още да се променят законите за здравното осигуряване, лечебните заведения и съсловните организации. "Здравеопазването в страната е построено върху пясък, законните монополи в лицето на здравната каса и съсловните организации, са основната причина за състоянието на здравето на българите. Протестите отминаха, но проблемите останаха", заяви председателят на СБЗ Венцислав Стоев. Ако искаме да променим системата, трябва да я създадем отново, смята той.

Според зам.-председателя на сдружението Георги Цалов с регламентирането на частната зъболекарска практика, държавата от години игнорира напълно проблемите на хората в частта зъболекарска помощ. Насърчава се ваденето на зъби и поставянето на отдавна отречената амалгамена пломба. Шест лева струва един преглед в годината, осигурен от здравната каса, а 20 лв. е един ветеринарен преглед, коментира Цалов. Няма изградена система за квалификация на зъболекарите, налага се да се самоквалифицираме в Европа срещу много пари, допълни Анатолий Кънев, зъболекар на 2012 г.

От сдружението посочиха за пример Дания, където от 1972 г. има Закон за денталното здраве и само за 10 години заболеваемостта е спаднала с 60 процента. По изчисления на организацията за добрата профилактика на зъбите са необходими 3-4 прегледа годишно, за които всеки трябва да заделя около 300 лв. Около 550 млн. лв. са необходими, за да се поддържа денталното здраве на населението, а 106-те млн. лв., които държавата осигурява нека да отидат за профилактика при децата и социално слабите, коментираха от организацията.

По данни на СБЗ в момента в България има 8500 зъболекари, 60 на сто от тях работят в София, Пловдив и Варна, като на един зъболекар се падат под 1000 пациенти.

Последвайте канала на

1986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини